2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

NAREDNE SEDMICE POČINJU SISTEMATSKI PREGLEDI ZA UPIS U PRVI RAZRED (VIDEO)

Najnovije vijesti

Naredne sedmice, tačnije 5. marta, počinju sistematski pregledi za upis  djece u prvi razred osnovne škole u školskoj 2018/2019. godini.

Prvi će se pregledati budući prvačići sa gradskog područja, potom slijede djeca iz Omarske, Ljubije i Kozarca.  Sistematski pregled je opšti zdravstveni pregled i obuhvata mjerenje visine i tjelesne mase, krvnog pritiska, auskultaciju srca i pluća, kao i pregled vida. Pregleda se i lokomotorni sistem kao i kičmeni stub. Podaci koji se na ovaj način prikupe daju pedijatrima dobru sliku o zdravtsvenom stanju ovog dijela populacije, te saznanja o najčešćim zdravstvenim problemima koji se javljaju u ovom uzrastu.

Mirjana Đurđević Talić, pedijatar u prijedorskom Domu zdravlja

– Prethodnih godina uočeno je da značajan procenat djece ima deformitete kičmenog stuba, kao i ravna stopala. To predstavlja velik problem za djecu tog uzrasta. Takođe, sve je više djece koja imaju povišenu tjelesnu masu  – rekla je dr Mirjana Đurđević Talić, pedijatar u prijedorskom Domu zdravlja.

Detaljan raspored za sistematske preglede za svih 12 matičnih osnovnih škola dostupan je u Domu zdravlja Prijedor, u školama, na zvaničnoj stranici grada Prijedora www.prijedorgrad.org, a objavljen je i u prošlom broju “Kozarskog vjesnika”.

https://youtu.be/lwWiRYx-gno

Z.J.