15.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

NASILJE NAD ŽENAMA: NE TREBAJU DA ŠUTE I TRPE

Najnovije vijesti

Svaki 25. u mjesecu novembru obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a ima za cilj da podigne svijest građana o tom problemu o kojem se rijetko govori. U Bosni i Hercegovini nasilje u porodici i dalje je u porastu, a prema dostupnim podacima, svaka peta žena u našoj zemlji trpi neki vid nasilja.

slika-nasilje-nad-zenama-2

Centar za socijalni rad u Prijedoru od početka godine do sada je evidentirao 97 slučajeva nasilja nad ženama, u najvećem broju riječ je o fizičkom i psihičkom nasilju. Centar je evidentirao još 32 slučaja nasilja nad djevojčicama.

slika-nasilje-nad-zenama-3

Treba naglasiti da je mnogo slučajeva koji ostaju neprijavljeni. Život bez nasilja je naše osnovno ljudsko pravo i borba protiv nasilja nad ženama je moralna obaveza svih nas. Nasilje nad ženama i devojčicama je nedopustivo i ne smije se tolerisati.

slika-nasilje-nad-zenama-1

Dvije od tri žene trpe neku vrstu nasilja, počinilac nasilja je uvijek neko ko je žrtvi poznat i to je najčešće bivši ili aktueni partner. Dakle, najviše nasilja dešava se u porodičnom domu.  

M.Stegić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!