Zbog vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa korona, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod, u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske organizuje nastavu na daljinu, putem televizijskog prenosa, za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola. Provjerili smo kako to izgleda u praksi.

Matea Jandrić i Teodora Kovačević pohađaju osmi razred. Iako idu u različite škole, ovaj put zajedno prate nastavu. Naša ekipa ih je zatekla u Mateinom dnevnom boravku, koji će u narednom periodu biti njihova zajednička učionica.

-Na zanimljiv način nam predstavljaju lekcije, s obzirom da nisu imali puno vremena da se pripreme, zbog vanredne situacije. U slučaju da je to nekome prebrzo, opet postoji mogućnost da posjete web-sajt RTRS-a, na kojem se ažuriraju snimljeni nastavni sadržaji. Po meni, jako zanimljiv i dobar način učenja, s obzirom na ovu situaciju – rekla je Matea, učenik OŠ “Branko Ćopić”.

-U svakom slučaju, ovako je mnogo bolje, nego da na ljeto idemo u školu i da nam skrate raspust. Što se mene tiče i mnogo udobnije (smijeh). Časovi su kraći, ali su obuhvatili sve ono što je bitno. Odličan je izbor nastavnika, zanimljivi su i lako ih je pratiti – dodala je Teodora, učenik OŠ “Desanka Maksimović”.

Učitelji i nastavnici osmislili su plan komunikacije sa roditeljima i učenicima, za sve što im je neophodno. Roditelji su u obavezi da nadgledaju da li njihova djeca prate nastavu.

-S obzirom da je vanredna situacija, nastava na daljinu je dobar potez. Učenici će obnoviti gradivo, ali i naučiti nešto novo. Roditelji su ovaj put više uključeni u nastavni proces i ako sarađuju sa učiteljima i nastavnicima ne bi trebalo biti problema. Zajedno treba da prebrodimo ovaj period do početka nastave. I roditelji i učenici su pozitivno reagovali na ovaj način rada. U svakodnevnom smo kontaktu putem telefona, mejla ili društvenih mreža – rekla je Jelena Lukić, profesor razredne nastave u OŠ “Petar Kočić”. 

Dok se učenje na daljinu u nekim razvijenijim zemljama već odavno primjenjuje, kod nas je to nešto novo. Ipak, organizovanje nastave putem televizijskih ekrana za svaku je pohvalu, smatra Maja Zorić, izvršni direktor Psihološkog savjetovališta “Psiholuminis” iz Prijedora.

– Svaka čast svim tim učiteljima i nastavnicima koji su stali pred kamere, kako bi omogućili učenicima prenos znanja. Mislim da je sada sve na roditeljima, na koji način će to prezentovati svojoj djeci, jer to može da djeluje demotivišuće, a može da bude i izazov, jer ovo je jedan novi način učenja – istakla je Zorićeva.

Ona savjetuje da se vrijeme u izolaciji provede na najbolji mogući način, te da su pozitivne misli, bez obzira na situaciju, najbitnije.

B.Dakić i M.Šodić

PrethodniOSP Prijedor: VOLONTERSKI CENTAR ZA POMOĆ GRAĐANIMA (video)
SlijedećiPRIJEDORSKI VOĆARI NA RASPOLAGANJU U BORBI PROTIV VIRUSA KORONA (video)