22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

NASTAVLJA SE TREND PADA NATALITETA U PRIJEDORU

Najnovije vijesti

Matični podaci u prvoj polovini ove godine i pored blagog smanjena broja umrlih, upozoravaju da se u Prijedoru nastavlja negativan trend znatno većeg mortaliteta i pada nataliteta.

– Na području grada Prijedora u prvih šest mjeseci ove godine rođeno je 309 beba, dok je prošle godine u istom periodu rođeno 326 beba. Broj umrlih je 657 lica i manji je za 12 u odnosu na prošlu godinu – rekao je Mensur Islamović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu grada Prijedora.

Polovinu ove godine obilježio je i znatno manji broj sklopljenih brakova. – Broj vjenčanih parova je 176, što je za 40 manje u odnosu na isti period 2018. godine – dodao je Islamović. U matične knjige naknadno je upisano 116 rođenih, 144 umrlih, te 55 zaključenih brakova. Ove brojke manje su u odnosu na prošlu godinu.

U cilju podizanja nataliteta, Gradska uprava Prijedor provodi brojne aktivnosti. Ove godine osnovan je Fond za natalitet, za koji je iz gradskog budžeta obezbijeđeno 140.000 KM. Pravo na sredstva u iznosu od 200 KM ima svako novorođeno dijete u ovoj godini.

M.Šodić