Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ ove godine bilježi znatno veći broj članova u odnosu na raniji period ,ali i broj pozajmljenih knjiga. Početkom ovog mjeseca broj pozajmljenih knjiga je prešao 21 000 , a broj novo starih članova je oko 1500. Mara Ećim, direktor ove biblioteke,  kaže da članarina vrijedi godinu dana, ali od trenutka kad se učlanimo u biblioteku, što je novina u programu „Cobiss “. Do knjige, kad želje ima,  možete doći na brojne načine, telefonom, meilom, možete prelistati elektronski katalog, pogledati web stranicu biblioteke koja  je bogatija za 600 novih naslova.  –Najviše smo radili na nabavci knjiga pošto su nam mnoga dešavanja zbog pandemije  bila  uskraćena. U ovoj godini smo nabavili 600 novih naslova , odnosno oko 900 bibliotečkih jedinica.Angažovali smo se da sva sredstva koja smo imali uložimo u nabavku  knjiga, onog što se trenutno nudi na tržišu novih naslova, a u skladu sa željama naših čitaoca- kaže Ećim.

U ovo vrijeme pandemije knjige najviše čitaju žene , pa srednjoškolci i penzioneri.- Prema nekoj našoj statistici knjige najviše čitaju žene,  najčešće nezaposlene , pa srednjoškolci i osnovci , najčešće zbog lektire koja je nužna, ali i zbog naslova koji su novi na našem dječijem odjeljenju. Penzioneri su nam stalni korisnici i mi ih pozdravljamo. Dragi su nam gosti, i najčešće se nalaze u našoj  čitaonoci, jer ih pored knjiga koje pozajmljuju  interesuju i dnevne novine koje nabavljamo.  Imamo 13 naslova , časopisa i novina koje stižu u gradsku čitaonicu . – kaže Ećim. U novembru su tako najčitanije na odjeljenju za odrasle bile  knjige „Uznemireni ljudi“, Fredrika Bakmana,“ Dukat za Lađara“ Dejana Stojiljkovića, „Neki drugi život“ Jelene Bačić Alimpić , a od novih naslova „Đubre“ Marka  Vidojkovića , „Zamalek „ Dejana Tiaga Stankovića, „Himerina krv“, Slaviše Pavlovića… Na monitoru u hodniku biblioteke uz tek okićenu novogodišnju jelku u opuštenoj atmosferi  može se uvijek probrati i knjiga za svoju dušu.

Visina članarine se nije mijenjala posljednjih desetak godina.A tu su i popusti za članarinu.- Pa ona se kreće od dvije do 15  maraka . Članstva su oslobođeni dobrovoljni davaoci krvi , radnici iz kulture,  medija, bibliotekari, nezaposlena lica, ratni vojni invalidi i članovi njihovih užih porodica , lica s teškoćama u razvoju,  djeca predškolskog uzrasta i djeca prvog razreda osnovne škole. – kaže Ećim. Naglašava da se u biblioteci  strogo  poštuju sve  epidemiloške mjere, kao  i da su povodom predstojećih praznika, pripremili brojna slatka poklon iznenađenja za svoje najvjernije članove.

M.Z.