5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

NDC: DRUŽENJE UČENIKA I NASTAVNIKA NA KOZARI (video)

Najnovije vijesti

U organizaciji Nansen dijalog centra Prijedor, u subotu se na Kozari okupilo oko 350 učenika, prosvjetnih radnika i mirovnih aktivista  iz osam lokalnih zajednica BiH, kako bi obilježili Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Voditelj prijedorske kancelarije NDC-a, Tanja Milovanović rekla je da je druženje na Mrakovici, na neki način, završnica rada u školskoj 2018/2019. godini, kojem je prethodio dugotrajan posao kroz “Nansen vršnjačke medijatorske sekcije i klubove ili dodatne časove u programu “Mirovno obrazovanje – prevencija i upravljanje konfliktom”.   Osnovni cilj druženja je da se zajedno sa mladima razmišlja kako dalje kroz budućnost, jer mladi su oni koji mijenjaju budućnost. 

Osnivač Nansen dijalog mreže i počasni građanin Prijedora, Stajnar Brin, rekao je da je suživot moguć ako se na pravi način radi i ako su aktivnosti ukorijenjene u lokalnu zajednicu. On je dodao da bi i Oslo i Brisel i drugi gradovi u Evropi mogli svašta da nauče od iskustava iz Prijedora.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš izrazio je zadovoljstvo što je Prijedor domaćin ovog dešavanja u sklopu Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Osim tri lokalne zajednice, koje su godinama uključene u aktivnosti NDC-a Prijedor: Prijedor, Oštra Luka i Sanski Most, na Kozari su bili i učenici sa nastavnicima iz Kostajnice i Bosanske Krupe, kao i oni iz Jajca i Prozora/Rame u kojima slične programe organizuju NDC Sarajevo i NDC Mostar. Osim đaka, prosvjetnih radnika i mirovnih aktivista, te čelnika Prijedora i Sanskog Mosta i direktora škola učesnica, velikom skupu na Kozari prisustvovali su predstavnici Norveške ambasade u BiH, Međunarodne organizacije za migracije i OEBS-a.

KV

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!