U organizaciji Nansen dijalog centra Prijedor, u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Trnopolju, upriličen je prigodan program i brojne aktivnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije – 16. novembra. Učenici i nastavnici iz Sanskog Mosta, Prijedora i Oštre Luke su kroz radionice na temu tolerancije, sporta i plesa ukazali na značaj dijaloga i uvažavanja svih različitosti kod ljudi.

Na veliko zadovoljstvo, u ovim aktivnostima sa svojim učenicima učestvovala je i Majda Selman, učiteljica OŠ “Hasan Kikić“ iz Sanskog Mosta koja je rekla da je izuzetno značajno što se sa djecom govori o različitosti. Mišljenja je da će ovakvi susreti djeci puno znači, jer će kroz ovaj vid saradnje vidjeti šta zapravo znači tolerancija u stvarnosti.

Osnovna škola „Ćirilo i Metodije“ primjer je života i rada punog tolerancije. Ovo nije prvi put da se Međunarodni dan tolerancije obilježava u ovoj obrazovnoj ustanovi. – Škola „Ćirilo i Metodije“ je vrlo specifična u pogledu nacionalne strukture učenika i radnika. To i jeste razlog zašto smo mi domaćini. Naša dosadašnja praksa je poslužila kao primjer mnogim drugim školama. Mi nastavljamo da radimo sa našim učenicima u istom kontekstu, u smislu suzbijanja i preventivnog djelovanja na bilo kakve oblike diskriminacije, netolerancije, predrasuda, stereotipa i slično. Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što imamo priliku da pokažemo šta radimo sa našim učenicima, a i da ustupimo naš prostor drugim kolegama – istakla je Maja Bjeljac, direktor ove škole.

Obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije u školi u Trnopolju prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika, Aleksandar Miljuš koji je rekao da je Prijedor grad tolerancije. – Ova škola je tipičan primjer kako se sprovode tolerancija i međuetnički odnosi na ovim prostorima. Mi smo ovaj put bili domaćini i nadamo se da će učenici sa svojim nastavnicima dolaziti i ubuduće u Prijedor, jer Prijedor je prepoznatljiv po ovim stvarima – dodao je Miljuš.

Današnja aktivnost sprovedena je u okviru projekta „Glasno za mir“, koji je podržan od strane Ambasade SAD-a, čiji predstavnici su takođe prisustvovali ovom programu.

V. Repajić

PrethodniKK “PRIJEDOR SPARTAK” U NEDJELJU DOČEKUJE “STUDENT IGOKEU”
SlijedećiPRAVO NA STIPENDIJU OSTVARILA 73 SREDNJOŠKOLCA