13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

DALJEVIĆ IZUMIO EKOLOŠKU NEPOKVARIVU PUMPU

Najnovije vijesti

Prijedorski izumitelj vjeruje da njegov najnoviji patent neće doživjeti sudbinu prethodnog, sigurnosne brave, koja je osvojila na desetine priznanja na brojnim sajmovima inovacija u Kini, Koreji, Rusiji, Japanu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Srbiji, Makedoniji, BiH i drugim zemljama, a još uvijek nije dospjela na tržište.

Prije osam godina, Vukašin Daljević je izumio sigurnosnu bravu za koju je na svjetskim sajmovima inovacija dobio brojna priznanja, ali ne i investitora za serijsku proizvodnju. Međutim, ovaj Prijedorčanin ne posustaje. Ovih dana pohvalio se još jednim izumom: ekološkom pumpom za vodu koja radi na principu pritiska kompresovanog vazduha. Riječ je o proizvodu koji bi bio ne samo ekološki čist, jer bi se izrađivao isključivo od inoks materijala, već i o pumpi na kojoj ne bi imalo šta da se pokvari.

– Za rad ove pumpe potreban je mali kompresor koji se smješta izvan bunara i čiji vazduh pogoni vodu iz bunara, rijeke, jezera. Praktična je za kućnu upotrebu, ali i za sisteme navodnjavanja u poljoprivredi. Može da izbaci vodu i sa preko 50 metara dubine. Pumpu sam nazvao ekološkom zato što voda koja se ispumpava ne dolazi u kontakt sa uljem koje sadašnje pumpe imaju u semerinzima ili sa korozivnim materijalima od kojih se izrađuju ruske i kineske pumpe – opisuje svoj novi izum Daljević i dodaje da za proizvodnju ove pumpe nisu potrebna velika postrojenja. Ona se može proizvoditi u maloj bravarskoj radioni. Pumpu je predstavljao potencijalnim investitorima, ali još uvijek niko nije spreman za ulazak u serijsku proizvodnju.

– Većina ih ima razrađen posao, pa im se ne ulazi u nekakvo novo investiranje, iako svi smatraju da je riječ o praktičnom i korisnom proizvodu. Nemam novca da ulažem u opremanje radionice, mada bih volio da sam u prilici otvoriti radnju i zaposliti nekoliko mladih ljudi na proizvodnji pumpe – priča Daljević i dodaje da bi cijena ove pumpe, kada bi ušla u serijsku proizvodnju, bila ispod 300 KM.

– Moj prethodni izum, sigurnosna brava, nagrađivana je upravo zbog toga što je jedinstvena. Kombinacija mehanike i elektronike,  provalnicima je nepremostiva prepreka. Još uvijek joj se svi dive, ali nema onih koji su spremni da ulože u njenu proizvodnju – rekao je Daljević koji, bez obzira na to što mu patenti nisu pronašli investitore, radi na novim izumima. Ima ih spremnih desetak, ali neće, kako kaže, da o njima priča dok ne vidi šta će biti sa ekološkom pumpom. Do tada ovaj idejni i vrijedni bravar, zidar i moler, i dalje će biti uporan u svojoj namjeri da se njegovi izumi jednoga dana nađu na tržištu i budu dostupni kupcima.

P. Š.

foto: Giga