Prijedorski izumitelj vjeruje da njegov najnoviji patent neće doživjeti sudbinu prethodnog, sigurnosne brave, koja je osvojila na desetine priznanja na brojnim sajmovima inovacija u Kini, Koreji, Rusiji, Japanu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Srbiji, Makedoniji, BiH i drugim zemljama, a još uvijek nije dospjela na tržište.

Prije osam godina, Vukašin Daljević je izumio sigurnosnu bravu za koju je na svjetskim sajmovima inovacija dobio brojna priznanja, ali ne i investitora za serijsku proizvodnju. Međutim, ovaj Prijedorčanin ne posustaje. Ovih dana pohvalio se još jednim izumom: ekološkom pumpom za vodu koja radi na principu pritiska kompresovanog vazduha. Riječ je o proizvodu koji bi bio ne samo ekološki čist, jer bi se izrađivao isključivo od inoks materijala, već i o pumpi na kojoj ne bi imalo šta da se pokvari.

– Za rad ove pumpe potreban je mali kompresor koji se smješta izvan bunara i čiji vazduh pogoni vodu iz bunara, rijeke, jezera. Praktična je za kućnu upotrebu, ali i za sisteme navodnjavanja u poljoprivredi. Može da izbaci vodu i sa preko 50 metara dubine. Pumpu sam nazvao ekološkom zato što voda koja se ispumpava ne dolazi u kontakt sa uljem koje sadašnje pumpe imaju u semerinzima ili sa korozivnim materijalima od kojih se izrađuju ruske i kineske pumpe – opisuje svoj novi izum Daljević i dodaje da za proizvodnju ove pumpe nisu potrebna velika postrojenja. Ona se može proizvoditi u maloj bravarskoj radioni. Pumpu je predstavljao potencijalnim investitorima, ali još uvijek niko nije spreman za ulazak u serijsku proizvodnju.

– Većina ih ima razrađen posao, pa im se ne ulazi u nekakvo novo investiranje, iako svi smatraju da je riječ o praktičnom i korisnom proizvodu. Nemam novca da ulažem u opremanje radionice, mada bih volio da sam u prilici otvoriti radnju i zaposliti nekoliko mladih ljudi na proizvodnji pumpe – priča Daljević i dodaje da bi cijena ove pumpe, kada bi ušla u serijsku proizvodnju, bila ispod 300 KM.

– Moj prethodni izum, sigurnosna brava, nagrađivana je upravo zbog toga što je jedinstvena. Kombinacija mehanike i elektronike,  provalnicima je nepremostiva prepreka. Još uvijek joj se svi dive, ali nema onih koji su spremni da ulože u njenu proizvodnju – rekao je Daljević koji, bez obzira na to što mu patenti nisu pronašli investitore, radi na novim izumima. Ima ih spremnih desetak, ali neće, kako kaže, da o njima priča dok ne vidi šta će biti sa ekološkom pumpom. Do tada ovaj idejni i vrijedni bravar, zidar i moler, i dalje će biti uporan u svojoj namjeri da se njegovi izumi jednoga dana nađu na tržištu i budu dostupni kupcima.

P. Š.

foto: Giga

PrethodniPROŠIRENJE VENA, BOLOVI U ZGLOBOVIMA I GLAVOBOLJE POSTAJU PROŠLOST
SlijedećiU ČLANSTVU MREŽE GRADOVA PROTIV NASILNOG EKSTREMIZMA