Tokom vanrednog stanja, prava radnika moraju se dodatno zaštititi, stav je Saveza sindikata Republike Srpske. Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra u Prijedoru Igor Ratković tvrdi da je sve više radnika koji im se javljaju, nezadovoljni odnosom poslodavca u ovim vanrednim okolnostima.

– Radnici se moraju zaštititi, kako bi se sačuvala radna mjesta i kako bi im bile isplaćene plate u punom iznosu. Mi smo uradili stručnu analizu osnovnih instituta radnog prava. Svi propisi iz Radno-pravne oblasti su na snazi i moraju se poštovati. Radnicima preporučujemo korištenje godišnjeg odmora iz 2019. godine, ako nije iskorišten. Imamo slučajeva da se koriste godišnji odmori i iz 2020. godine. Imamo slučajeva da se radnik šalje na takozvano “čekanje”. To je plaćeno odsustvo i radnik mora dobijati najmanje 50 odsto plate, ukoliko se drugačije ne dogovori sa poslodavcem – istakao je Ratković.

Radnicima poručuje da nikako ne pristaju na sporazumni raskid radnog odnosa, jer u tom slučaju gube prava na isplatu otpremnine, naknade sa Zavoda za zapošljavanje, kao i pravo na zdravstveno osiguranje.

– Radnici ova prava mogu ostvariti ukoliko im radni odnos traje najmanje dvije godine. Iznos novčane naknade ne može biti manji od 80 odsto od najniže plate. Ukoliko radnik potpiše sporazumni raskid radnog odnosa, on to pravo gubi  – objašnjava Ratković.

Podatke o broju otpuštenih radnika nema, ali, kako kaže, prema saznanjima Sindikata, sve je više onih kojima se ne produžava ugovor na određeno vrijeme. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da je u prvih 15 dana aprila bez posla ostalo 66 radnika.

– Broj nije izrazito velik. Vjerujem da će mjere Vlade Republike Srpske, ali i Grada, dovesti do toga da se ne otpušta veliki broj radnika. Kada se epidemija završi, firme koje budu imale radnike, mnogo brže će nastaviti kvalitetno da rade svoje poslove – smatra Đaković.

Iz Sindikata apeluju na nadležne da pomognu privredi, jer samo na taj način se mogu očuvati radna mjesta i egzistencija radnika.

B. Dakić

PrethodniPrvi ispiti u junu, studenti neće biti oštećeni
SlijedećiZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE