15.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

NA POMOLU RJEŠENJE PROBLEMA ZA FARMU “ARIFAGIĆ”

Najnovije vijesti

Farmu „Arifagić Investment“ u Trnopolju danas je obišao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i tom prilikom se informisao o poslovanju jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača na ovim prostorima. Najveći problem sa kojim se suočavaju je nedostatak zemljišta za proizvodnju hrane za 780 grla stoke, rekao je Almir Hodžić, predstavnik farme “Arifagić”.

Almir Hodžić
Almir Hodžić, predstavnik farme “Arifagić”

– Dogovorili smo neke stvari za koje se nadamo da će biti riješene do početka jesenje sjetve. Konstantno ponavljamo istu stvar, da nam je najbitnija zemlja i to je nešto što ćemo rješavati u narednom periodu – naveo je Hodžić.

On je podsjetio da su, zbog nedostatka obradivog zemljišta i popunjenosti kapaciteta štale, bili primorani da dio stoke prebace u Bosanski Petrovac. Značaj potrebe zadržavanja ovakvih privrednih subjekata u Prijedoru naglasio je Milenko Đaković.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora

– Grad će se potruditi da, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, iznađe adekvatno rješenje za probleme u vezi sa zemljištem. Nastavićemo da radimo zajedno, jer želja nam je da se ova farma dalje razvija – poručio je gradonačelnik Đaković uz napomenu da nedostatku zemljišta najviše doprinose neriješeni imovinsko-pravi odnosi.

Ova farma je najveći uzgajivač norveškog crvenog goveda u svijetu, tvrde u “Arifagić Investmentu”. Dnevna proizvodnja mlijeka iznosi oko 7500 litara, a zapošljavaju 30 radnika.

Z.J.

foto: Giga

 

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!