-1.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

NEISPRAVNO 98 ODSTO VOZILA UPUĆENIH NA VANREDNI TEHNIČKI PREGLED

Najnovije vijesti

Na području Policijske uprave Prijedor, od ukupnog broja vozila upućenih na vanredni tehnički pregled, 98,4% je neispravno.  Policijski službenici su, od 17. do 19. jula, sproveli republičku akciju „Pojačana kontrola tehničke ispravnosti vozila“. U toku akcije ukupno je 78 vozila upućeno na vanredni tehnički pregled, od čega su se 63 vozača odazvala, dok je 15 vozača to odbilo. Od broja vozila kod kojih je izvršen vanredni tehnički pregled, kod 62 vozila utvrđena je tehnička neispravnost, odnosno kod 98,41% vozila.

Zbog utvrđene tehničke neispravnosti, po završenoj kontroli, vozačima je uručeno 185 prekršajnih naloga, od čega 125 zbog prekršaja koji se odnose na tehničku neispravnost (zbog prekršaja teže tehničke neispravnosti ili odbijanja vanrednog tehničkog pregleda ukupno 76 prekršajnih naloga i 49 zbog manjih tehničkih neispravnosti koje ne podliježu upućivanju na vanredni tehnički pregled).  Tokom akcije iz saobraćaja je isključeno ukupno 76 vozila.

Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koje su stupile na snagu 15.02.2017. godine, predviđeno je da policijski službenik isključuje vozilo iz saobraćaja kada vozač odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu. Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 300,00 KM, uz kazneni bod, kazniće se vozač koji učestvuje u saobraćaju tehnički neispravnim vozilom ili odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu, a istovremeno novčane kazne za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu su u rasponu od 500,00 do 5.000,00 KM.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, i da vode računa o ispravnosti svojih vozila, navodi se u saopštenju iz policije.

KV

foto: Ilustracija