3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

NELEGALNI PREVOZ RIZIČAN ZA PUTNIKE

Najnovije vijesti

Ova pojava prisutna je na cijelom prostoru Republike Srpske. Da bi nelegalni prevoz bio smanjen, prvo je potrebno identifikovati probleme u lokalnim zajednicama. Toga su svjesni i u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, pa će i ove godine sprovesti kampanju „STOP NELEGALNOM PREVOZU” i „KARTA JE ZAKON”.

Nelegalni prevoz je ozbiljan problem koji narušava javni prevoz i bezbjednost saobraćaja. Ne postoje tačni podaci o broju nelegalnih prevoznika i neregistrovanih saobraćajnih preduzeća u Republici Srpskoj. Upravo iz razloga što pri saznanju da neki prevoznik svoju djelatnost ne obavlja u okvirima zakona, bude sankcionisan i njegova djelatnost bude ili prekinuta ili uvedena pod zakonske okvire. Finansijski gubici na ime poreza do kojih dolazi usljed nelegalnog prevoza mjere se u milionskim iznosima. U slučaju nelegalnog prevoza ne postoji registrovano preduzeće koje izmiruje svoje obaveze, a nema ni zaposlenih lica na čije ime se uplaćuju doprinosi u poreski sistem.

Ono što svi putnici treba da znaju jeste: da se autobuska karta kupuje isključivo na mjestu predviđenom za prodaju autobuskih karata. Karta vas osigurava u slučaju saobraćajne nezgode, kao i od neželjenih posljedica nastalih krivicom prevoznika, a prije svega osigurava bezbjedan i siguran prevoz sa ovlaštenim prevoznicima.

M.Stegić

Foto: Ilustracija