12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

NELEGALNI PREVOZ RIZIČAN ZA PUTNIKE

Najnovije vijesti

Ova pojava prisutna je na cijelom prostoru Republike Srpske. Da bi nelegalni prevoz bio smanjen, prvo je potrebno identifikovati probleme u lokalnim zajednicama. Toga su svjesni i u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, pa će i ove godine sprovesti kampanju „STOP NELEGALNOM PREVOZU” i „KARTA JE ZAKON”.

Nelegalni prevoz je ozbiljan problem koji narušava javni prevoz i bezbjednost saobraćaja. Ne postoje tačni podaci o broju nelegalnih prevoznika i neregistrovanih saobraćajnih preduzeća u Republici Srpskoj. Upravo iz razloga što pri saznanju da neki prevoznik svoju djelatnost ne obavlja u okvirima zakona, bude sankcionisan i njegova djelatnost bude ili prekinuta ili uvedena pod zakonske okvire. Finansijski gubici na ime poreza do kojih dolazi usljed nelegalnog prevoza mjere se u milionskim iznosima. U slučaju nelegalnog prevoza ne postoji registrovano preduzeće koje izmiruje svoje obaveze, a nema ni zaposlenih lica na čije ime se uplaćuju doprinosi u poreski sistem.

Ono što svi putnici treba da znaju jeste: da se autobuska karta kupuje isključivo na mjestu predviđenom za prodaju autobuskih karata. Karta vas osigurava u slučaju saobraćajne nezgode, kao i od neželjenih posljedica nastalih krivicom prevoznika, a prije svega osigurava bezbjedan i siguran prevoz sa ovlaštenim prevoznicima.

M.Stegić

Foto: Ilustracija