“NEVEN”: BOLEST OTEŽAVA NEIMAŠTINA – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti “NEVEN”: BOLEST OTEŽAVA NEIMAŠTINA

“NEVEN”: BOLEST OTEŽAVA NEIMAŠTINA

0

Veliki broj članova prijedorskog Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“, živi u teškom materijalnom stanju i ne mogu sebi da priušte potrebne medicinske terapije.

Predsednica ovog Udruženja Vesna Berić kaže da u njihov Dnevni boravak svakodnevno dolazi 36 korisnika.

– Najteže je onima koji su bez oba roditelja, a takvih je 6, njih oko 70 odsto je socijalno ugroženo i većini je ručak koji ovde imaju jedini dnevni obrok – kaže Berićeva.

Ističe da je među njihovim najvećim problemima taj što im nisu pristupačni logopedi.

– U gradu Prijedoru imamo samo 2 logopeda. Jedan je u bolnici i teško je da sva djeca imaju redovne tretmane, jer se dugo čeka, a drugi je u školi Centar „Sunce“ i naši korisnici koji imaju manje od 6 godina nemaju pravo na njegove usluge – tvrdi ona. Dodaje da veliki broj korisnika i ne zna za svoja prava.

– Djecu, njihove roditelje i staraoce upućujemo kako da ostvare penzije ili naknade za tuđu njegu i pomoć. Naše iskustvo pokazuje da veliki broj to ne koristi, pogotovo oni koji su pohađali redovno školovanje pa im nije ni utvrđena kategorija smetnje – kaže ona.
Nakon završenog školovanja Dnevni boravak „Nevena“ jedino je mesto u Prijedoru gde mogu da se druže.

Pored toga, ovde i izrađuju razne rukotvorine, kao što su ukrasne korpice, lampe, nakit i ukrašavanje predmeta dekupaž tehnikom.

Većinu toga naučila je i Sadmira Musić (21) koja u Dnevni boravak Udruženja „Neven“ dolazi od prošle godine.

– Volim da pravim nakit i pripremam papirne delove za korpe, sve mi se sviđa i upoznala sam puno drugara – kaže Sadmira. Kaže da je pohađala redovnu Osnovnu školu u Čarakovu, a potom završila i smjer kondiktor u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

– Tokom školovanja nisu me prihvatali moji drugari iz razreda, vrijeđali su me, a jedna devojčica me je i tukla, iako su je nastavnici opominjali, ona je nastavljala da me zlostvlja i nazivala me izdajicom – navodi ona i dodaje da se tek sada u „Nevenu“ oseća prihvaćenom.

Ivana Slavnić (21) svakodnevno putuje iz Kozarske Dubice u prijedorski Dnevni boravak.

– Najviše volim da spremam ručak u kuhinji. Kad ne kuvam onda pravim nakit – kaže Ivana.

I Nebojša Dojčinović (19) rado svaki dan provodi u ovom boravku i sa svega 5 odsto sačuvanog vida učestvuje u raznim radionicama.

– Volim sve ovde da radim i svi drugari su mi dobri – kaže on. Zajedničko svima je i to što ne vole dane vikenda, jer tada ne dolaze u Dnevni boravak.

Udruženje „Neven“ finansira se od raznih donacija i pomoći koje dobija kroz projekte. – Direktor „Autotransporta“, Branko Kljajić obezbjedio je besplatan prevoz za naših 11 korisnika, koji već 3 godine putuju iz ruralnih sredina u Dnevni boravak, to nam je velika pomoć, jer mnogi od njih ne bi mogli dolaziti ovde da moraju plaćati karte – kaže Berićeva.

Novčanim i materijalnim donacijama više puta pomagali su i pedijatri Azra Pašalić i Vlado Radić.

izvor: EuroBlic

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version