10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

NI 22 GODINE NAKON RATA, NE ZNA SE SUDBINA 137 NESTALIH SA PRIJEDORSKE REGIJE (FOTO i VIDEO)

Najnovije vijesti

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod centralnog spomen-obilježja, predstavnici Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor obilježili su 15. septembar, Dan poginulih i nestalih Republike Srpske.

Kod spomenika “Za krst časni” tim povodom su izložene fotografije nestalih boraca i civila te služen parastos u Crkvi Svete trojice u Prijedoru.

Mnoge porodice, ni 22 godine nakon završetka rata, ne mogu da nađu svoj mir, jer ne znaju gdje počivaju ostaci njihovih najmilijih. Jedna od njih je i Zora Petrović, izbjeglica iz Bihaća:

Zora Petrović, izbjeglica iz Bihaća

– Muž mi je nestao u decembru 1992. Ni dan-danas nije pronađen. Ova godišnja okupljanja su veoma bolna za nas, porodice nestalih –  rekla je Petrovićeva.

I dalje je nerasvijetljena sudbina 1672 Srba nestalih za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata, od kojih je 137 sa regije Prijedor. Kao nestali vodi se tridesetak Prijedorčana, upozorila je Zdravka Karlica, predsjednica Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor.

Zdravka Karlica, predsjednica Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor

– Strašno je koliko je tijela razbacano po BiH, da im se ne zna za mjesto niti se mogu pronaći da se dostojanstveno sahrane, bez obzira o kom narodu se radi. Mislim da je to najveći grijeh. Postoje ljudi koji znaju gdje su njihovi ostaci. Treba to da kažu, pa da i oni nađu smiraj svoje duše, a porodice priliku da sahrane najmilije i odaju im dužnu počast. Veliki je zastoj u pronalasku nestalih i imam osjećaj da će neko zgrnuti velike pare zato što ne dozvoljava da se taj proces završi. Opstrukcije postoje: mnogo je više Bošnjaka ekshumiranio nego Srba, pogotovo otkako je traganje za nestalima prebačeno sa entitetskih kancelarija na međunarodni institut – rekla je Karlica.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća poginulim i nestalim, osim porodica, prisustvovali su predstavnici Boračke organizacije, Udruženja penzionera Prijedor i druge delegacije.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš potvrdio je da će republička i lokalna vlast, izaći u susret porodicama čija agonija nije završena ni nakon više od dvije decenije.

Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika

– Ova problematika ostaje aktuelna i dalje, iako se svake godine pokušava riješiti. Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme imati pomaka u traženju nestalih – rekao je Miljuš.

D.S.

foto: Giga