Povodom sve češćih optužbi da na Facebook profilu “Kozarskog vjesnika” vršimo cenzuru tako što, navodno, brišemo komentare posjetilaca našeg sajta, dužni smo vas informisati ili podsjetiti na  uslove i pravila korištenja besplatne društvene mreže Facebook, uz napomenu da naša medijska kuća nije, niti će ikada, brisati vaše komentare ukoliko su u skladu sa uslovima korištenja ove kompanije. Ovo su standardi prema kojima Facebook odlučuje koji sadržaj je zabranjeno objavljivati.

1. Nasilje i kriminalne radnje

Zabranjena je objava sadržaja koji prikazuje nasilje i prijetnje nasiljem. Takođe je zabranjena prodaja droge i oružja, kao i “promovisanje nasilnih zločina, krađe i prevare”. Zbog takvih ćete objava, osim zabrane pristupa Facebook-u, dobiti i policijsku prijavu.

2. Sigurnost

Zabranjeno je zlostavljanje, napastvovanje i zloupotreba nečijih fotografija. Takođe su zabranjene objave koje uključuju seksualnu eksploataciju djece i odraslih.

3. Uvredljiv sadržaj

Kažnjava se i govor mržnje, grafičko nasilje, golotinja ili “okrutne i neosjetljive” objave. Okrutan i neosjetljiv sadržaj Facebook definiše kao “onaj koji je usmjeren protiv žrtava koje su pretrpjele fizičke ili psihičke tegobe”.

4. Integritet i autentičnost

Zabranjeno je spamanje, pretvaranje da ste netko drugi i dizanje objava u njegovo ime, te širenje lažnih vijesti.

5. Poštovanje intelektualnog vlasništva

Naglašavaju da je potrebno poštovati tuđe intelektualno vlasništvo, odnosno ne objavljivati tuđi zaštićeni sadržaj.

6. Zahtjevi povezani sa sadržajem

Ova je definicija pomalo nejasna, no to u principu znači da ćete biti obrisani ako vlasti zatraže uklanjanje vašeg sadržaja ili ako to zatraže roditelji “nenamjerno slavnih maloljetnika”, odnosno klinaca koji su se proslavili, jer je njihova snimka ili fotografija postala viralna.

Dakle, ako smatrate da je sadržaj, post ili video koji je objavljen uvredljiv ili lažan, svako od posjetilaca ga može prijaviti Facebooku-u. Pojednostavljeno rečeno, ukoliko se bilo kome od posjetilaca ne sviđa neki komentar, dovoljno je da ga označi i prijavi kao nepoželjan. Ukoliko ga posjetilac odluči prijaviti, stići će dodatno pitanje, zbog čega? Tada mreže, portali i ostali daju različite mogućnosti, no uglavnom kao opciju nude govor mržnje. Hoće li sadržaj odnosno komentar biti uklonjen i kada, zavisi na čijoj se stranici posjetilac nalazi. Dakle, nije do nas, do Fejsbuka je.

Linkovi o pravilima društvene mreže Facebook:

https://www.facebook.com/legal/terms

https://www.facebook.com/help/search?query=comments

https://www.facebook.com/support/

                                                                                                                                        KV

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
SlijedećiŽELJEZNICE RS: PUTNI PRELAZ U BREZIČANIMA OD NEDJELJE NEOBEZBIJEĐEN