11.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

NIJE NEIZVJESNA SUDBINA RUDNIKA ŽELJEZNE RUDE “LJUBIJA”

Najnovije vijesti

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić ocijenio je danas u Zvorniku da sudbina Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” nije neizvjesna.“Mi ne prodajemo RŽR već akcije ovog rudnika, naravno ako Narodna skupština Republike Srpske prihvati odluku Vlade Republike Srpske o prodaju akcija RŽR `LJubija`”, rekao je Đokić novinarima.

Podsjetivši da je ovo preduzeće osnovano 2004. godine sa “Mitalom”, u čiji je sastav ušao RŽR “LJubija” sa 49 odsto vlasništva, Đokić je rekao da se sada u “Arselor Mitalu” nalaze dvije stolice.

“Na jednoj stolici sjedi predstavnik `Mitala` i čini 51 odsto vasništva i uticaja i na drugoj RŽR sa 49 odsto uticaja”, naveo je resorni ministar.

Prema njegovim riječima, sada se na toj stolici od 49 odsto uticaja mijenja subjekt i umjesto Vlade Republike Srpske trebalo bi da bude drugi partner, pa ne vidim razloga da “Mital” pravi probleme oko toga, da li će mu partner biti Vlada Srpske ili neko drugi.

“Očekujem da će biti iskorištena šansa koja se sada ukazuje, da se stvaraju nove investicije, razvija proizvodnja u rudniku `LJubija` koje nema već 25 godina i da novim ulaganjima rudarska proizvodnja u Prijedoru traje više desetina godina”, rekao je Đokić.

On je dodao da je sve to moguće postići ako za to postoji volja.

“Ukoliko `Mital` ima druge poglede na to i ako smatra da Vlada Republike Srpske nema pravo da upravlja svojima akcijama, odnosno da ih prodaje, onda to partnerstvo nije bilo korektno i to dovodi u pitanje sve ono što je za `Mital` Vlada Republike Srpske dobro uradila”, rekao je Đokić.

izvor: Srna