-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

NIJE ZA POLEMIKE

Najnovije vijesti

Na jednoj od popodnevnih kafa, u spontanom razgovoru s mojim sagovornikom (namjerno neću da pominjem ime) konačno otkrijem vješto skrivanu decenijsku tajnu. Šta to muškarci vole kod žena? Čovjek priča o kuvarskom umjeću jedne dame. Kaže što oko vidi, ona rukama napravi. Zamišljam je kao debeljucu, one su mi oduvijek bile sinonim za dobar zalogaj (valjda sudim po sebi), kad on oplete kako je sitna, plava, draga, pravilnih crta lica, bujne kose, ma lijepa do bola… I uvijek spremna u po dana, u po noći da svom voljenom napravi „švedski sto”.

Na moju opasku „kako zna da je ona koju je opisao vječni ideal ženske ljepote“ s pika, vrlo sigurno, odgovara „pitaj muškarce i sve ćeš znati“. Tako sam ja (rano li je) konačno u sedmoj deceniji saznala šta to muškarci vole kod žena. Sve ono što ja nisam, nemam ili nisam imala vremena, jer sam cijeli život dirinčila dva posla, da postanem. Nijednog trenutka taj moj sagovornik ne pomenu šarm, to da je dobro kad nekog iz stomaka nasmiješ, pamet, obrazovanje…

Kome to uopšte treba, ako pred sobom u jednom imaš dva slatkiša, damu koja zna da kuva, a pri tom još i izgleda ko ukras za jelku. Tvoje je samo da obezbijediš namirnice ili ma kako se to zvalo i uživaš. Obećavam sebi, na ovu temu ni slova s muškarcima (mada je to bila topla preporuka), ali moram nekako primijetiti da mi po malo cijela ova „savjetodavna“ priča izgleda degutantno. I nekako prejednostavno, ma gotovo crno-bijelo. Sad zamislite neke ocvale frajere, u dobrim srednjim godinama, kako dok ih zapljuskuje talas reume i hroničnih dijagnoza, komentarišu godinama ranije usvojen stereotip ženske ljepote. Do kojeg možda nikad nisu dosegli, ali vjeruju (jer vrijeme je pred njima) da hoće.

Čovjek od ljudi s iskustvom, a nekako sam vjerovala da taj moj sagovornik to i jeste, očekuje nijansiranje svega, pa i usvojenih stereotipa. Ako tog nema ili mijenjati sagovornika, ili poput moje babe, za koju sam iskreno uvjerena da nikad nikom do svoje smrti nije napravila „švedski sto” za večeru, samo odmahnuti rukom. Prevedeno, ovdje to u našem sokaku definitivno ne prolazi.

M. Zgonjanin