Nikad gori odnosi SPC i IZ: Umjesto osude, imam iz Kozarca dobio podršku – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Kultura DRUŠTVO Nikad gori odnosi SPC i IZ: Umjesto osude, imam iz Kozarca dobio...

Nikad gori odnosi SPC i IZ: Umjesto osude, imam iz Kozarca dobio podršku

0

Umjesto nedvosmislene osude šovinističkog ispada i rijetko viđenog govora mržnje imama Amira Mahića iz Kozarca, reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović navedenom vjerskom službeniku pružio je punu podršku! Iako je vjerska „propovijed“ hodže iz Kozarca izazvala istupanje predstavnika SPC iz Međureligijskog vijeća BiH, što predstavlja najdrastičnije pogoršanje odnosa između vjerskih zajednica u BiH u cijelom poslijeratnom periodu, poglavar IZ svojim posljednjim postupcima kao da je želio da dodatno raspiri međuvjerske i međunacionalne tenzije, umjesto da ih smiruje.

Došavši u posjetu imamu iz Kozarca, od čijih se stavova Islamska zajednica navodno ogradila nakon najoštrijih osuda i reakcija predstavnika SPC i brojnih javnih ličnosti, reis Kavazović poručio je da je IZ „uvijek stajala iza svojih imama“.

– Nakon svih golgota, logora, genocida, zločina nad Bošnjacima i njihovim imamima, oni su se morali boriti s aparthejdom. Više od stotinu imama mučki je ubijeno tokom agresije na BiH. Imami su bili na čelu povratka, oni su gradili i domove i vjerske objekte i oni su, u isto vrijeme, sa tim humanim radom i zalaganjem za opštu dobrobit bili izloženi stalnim pritiscima. I oni i njihova djeca – rekao je Kavazović.

Bošnjački vjerski lider zatim se, umjesto nedvosmislene osude skandalozne „propovijedi“ svog imama, odlučio na podsjećanja na „nepravde koje su učinjene prema muslimanima“, tražeći reakciju međunarodne zajednice?!

 Zato bismo podsjetili da je Islamska zajednica na pritiske, mržnju, organizovane hajke i selektivni pristup zakonima i ranije upozoravala međunarodnu zajednicu. Ovaj slučaj bi mogao biti presedan, da konačno i međunarodna zajednica, kao i domaći političari, ozbiljnije razmotre poziciju bošnjačke djece u obrazovnim ustanovama u RS, koja su neprestano izložena vjerskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih vjerskih uvjerenja. Islamska zajednica će hafizu Mahiću i ovog puta dati svoju podršku – poručio je reis Kavazović. Sociolog Duško Vejnović za Srpskainfo kaže da svako uplitanje vjere u politiku dovodi do neželjenih posljedica, a vjerski lideri bi, prema njegovim riječima, trebalo da predstavljaju primjer tolerancije, umjesto da raspiruju mržnju.

– Religija, vjerske zajednice i njihovo djelovanje treba da budu u okviru zakona i istorijski ustanovljenih obrazaca ponašanja. Posebno bi vjerski autoriteti trebalo da se ograde od svih nekorektnih izjava, govora mržnje i postupaka koji imaju političke konotacije. To je posebno važno u BiH, gdje je potreban veći stepen tolerancije, razumijevanja i međusobnog dijaloga, kao i uvažavanje specifičnosti svake vjerske zajednice u odnosu na mnoge druge zemlje – kaže Vejnović.

Preventivno djelovanje

Komentarišući za Srpskainfo Kavazovićev pokušaj odbrane sramnog govora imama iz Kozarca, koji je SPC nazvao „sektom“ i iznio najteže moguće optužbe i uvrede na račun njenog rodonačelnika, Svetog Save, Duško Vejnović tvrdi da je u svemu tome najvažnije preventivno djelovanje.

– Prije svega, vjera mora da bude odvojena od politike, posebno od politike koju vode stranke i njeni lideri. Etnička komponenta u vjerskim pitanjima treba da se suzbija, bez obzira o kojoj vjerskoj zajednici da se radi – ističe Vejnović. Srpskainfo , foto MINA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version