„Sutra ćeš se probuditi sa rezultatima današnjeg dana“,  poruka je koja se nalazi na mom radnom stolu i koja me je iz dana u dan motivisala i inspirisala da se posvetim usvajanju novih znanja, razvijanju i usavršavanju vještina i sposobnosti, kao i ličnom razvoju i radu na sebi. Najviše me motivišu rezultati koje sam postigla i saznanje da je sadašnja verzija mene upravo rezultat rada tokom prethodnog perioda. To mi daje potporu i vjetar u leđa – počinje svoju priču Prijedorčanka Nikolina Aničić, najbolji student učiteljskog studija i student generacije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Na ovo priznanje je ponosna, jer kako kaže, to je potvrda za sve što je postigla i ostvarila tokom studija. Srećna je i ponosna na svoj uspjeh, ali isto tako osjeća i veliku odgovornost. Da pruži svoj maksimum i svojim radom doprinese nastavnoj praksi, kao i vaspitanju djece i mladih.

– Posao učitelja zahtijeva veliku ljubav prema djeci, želju i spremnost da im se pomogne da uspiju u životu. Mi smo ti koji odgajamo buduće generacije doktora, naučnika, učitelja, umjetnika, pisaca… Onih koji će ovaj svijet učiniti boljim i ljepšim. Mi smo ti sa kojima počinje put otkrivanja, saznavanja i učenja.  Zajedno gradimo čvrste temelje na koje će učenici kasnije nadograđivati svoja znanja, razvijati nove vještine i sposobnosti. Divno je biti dio tog procesa. Mnogo toga zaboravljamo, ali svi se sigurno dobro sjećaju svojih učitelja i učiteljica – kaže nam Nikolina.

Dodaje da je zadovoljna studijama na Filozofskom fakultetu.

– Kao pozitivnu stranu navodim kvalitetan predavački kadar, kao i kvalitet stručne i metodičke osposobljenosti nakon završenih studija. Ono čemu bih voljela da se posveti više pažnje jeste povezanost sa studentima iz drugih zemalja radi razmjene mišljenja i iskustava, kao i uspostavljanja saradnje, rada na nekim istraživačkim projektima, organizovanju različitih radionica i slično. Takođe, voljela bih da smo imali više prakse. U trećoj, kao i završnoj godini je bila zastupljena u velikoj mjeri, ali tokom prve dvije godine je gotovo nije ni bilo – dodaje ona.

Psihologija joj je mnogo zanimljiva. Psihološki razvoj ličnosti djeteta, ali i odrasle osobe posebno je privlači. Priznaje, mnogo je izazova trebalo savladati kako bi ostvarila ovaj uspjeh.

– Želja je uvijek neodređena, dok cilj mora biti jasan. Osoba koja nema jasno definisan cilj, ne zna u kom smjeru treba da ide. Kada se učini taj prvi korak, slijedi dobra organizacija. Treba odrediti vrijeme za učenje, kao i vrijeme za odmor i slobodne aktivnosti. Treba uspostaviti balans, tako da ne ispašta ni fakultet, ni društveni život. Naravno, ponekad će se desiti da jednostavno neće ići sve kako smo isplanirali, ali i to je sasvim normalno.  Moramo znati da svaki uspjeh podrazumijeva vrijeme, što znači da treba istrajati, čak i onda kada rezultati nisu vidljivi i kada stvari ne idu kako bismo željeli. Potrebno je da vjerujemo u sebe – kaže Nikolina.

Svjedoci smo sve većeg odlaska mladih ljudi iz naše države. Ova djevojka smatra da svako ima svoje razloge zašto je otišao i gdje i u kom trenutku, te da je pozadina svih tih priča zapravo slična: odrastanje u zemlji u kojoj fakultetska diploma ne znači ništa i u kojoj treba da prihvatiš neki unaprijed određen identitet i sve ono što uz njega dolazi.

– Na neki način, razumijem sve te mlade ljude. Vjerovatno bih i ja razmišljala o odlasku, da se nisam izborila za mjesto studenta generacije i na taj način sebi obezbijedila pripravnički rad kao obećanje Vlade RS, koje sam dobila zajedno sa studentima generacija sa ostalih fakulteta. Na toj Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteteta su nam, takođe, dodijeljena priznanja i zlatne značke. Moj pripravnički rad je prolongiran zbog trenutne situacije sa virusom, ali nadam se da će premijer RS održati obećanje i da ću u skorije vrijeme početi sa radom – kaže ona i dodaje da voli Republiku Srpsku i da bi voljela da ostane ovdje.

Međutim, ako ne bude imala uslove za dalje obrazovanje i stručno usavršavanje, moraće, kaže, da ih stvara sama i pronađe u inostranstvu. Buduća učiteljica, kao temelj svog uspjeha izdvojila je veliku želju i još veću ljubav prema djeci i ovom pozivu. Svima poručuje da od svog cilja nikada ne odustaju.

M.Šodić