-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

NOŠNJE SVJEDOČE O SLIČNOSTI, A NE O RAZLIKAMA TRI NARODA

Najnovije vijesti

„Identitet, nasljeđe NAŠA NOŠNJA“ naziv je stalne etnološke izložbe koja je večeras otvorena u Muzeju Kozare. Izložba je posvećena svim narodnim nošnjama koje su egzistirale na ovom području do šezdesetih godina prošlog vijeka, a povezane su sa tri najbrojnija naroda: srpskim, bošnjačkim i hrvatskim.

U sjeverozapadnoj Bosni postojalo je pet karakterističnih nošnji: ravanjska, knežopoljsko-kozarska i timarsko-sanska koju su nosili Srbi, sasinsko-ljubijska, koju su nosili Hrvati, te bošnjačka koja je bila specifična za Bošnjake.

Autor izložbe, viši kustos Muzeja Kozare Marija Radaković, naglasila je da su prvi put nošnje izložene na lutkama, uz popratni tekst koji objašnjava odjeću. Pored toga, izložba obuhvata panoe sa istorijskim dokumentima, fotografijama i neke praktične eksponate.

–  Željela sam da pokažem seosku nošnju zato što su na ovom području bile veoma male razlike u nošnji. S obzirom da trenutno imamo problema s tim ko je ko i odakle je ko došao, ko je kome nešto dao i ko je od koga šta uzeo, čij je jezik itd, ja bih samo da pokažem da smo svi mi jedno, da smo nastali svi od istih i kroz ovu nošnju, onaj ko bude malo bolje gledao, vidjeće da su razlike veoma male – naglasila je Radakovićeva.

Izložbu je otvorio direktor Muzeja Kozare, Zoran Radonjić, koji je zahvalio Gradu Prijedoru na materijalnoj podršci u postavljanju stalne etnološke izložbe.

– Naša narodna nošnja i ostali eksponati iz te priče sada su publici prezentovani na jedan nov, savremen, funkcionalan i estetski prihvatljiv način, za razliku od prijašnjih vitrina, gdje se narodna nošnja, uglavnom,  mogla sagledati frontalno – rekao je Radonjić i najavio da će Muzej Kozare uskoro dobiti i stalnu arheološku postavku.

D.S.