Nakon vitraža koji krasi ulaz u prijedorsku Galeriju “Sreten Stojanović”, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Desimir Denić, na izložbi koja je večeras otvorena u Prijedoru, ljubiteljima umjetnosti predstavio je svoje crteže, ali i radove u tehnici vitraž.

Ovo je jedinstvena prilika da posjetioci Galerije pogledaju Denićeve radove koji su nastali u posljednjih 20 do 30 godina. – Drago mi je što sam opet u vašem gradu, nakon nekoliko meseci. Bilo sam sa studentima letos ovde na Festivalu crteža i muzike. Predstavljam se svojim umetničkim radovima prostora.  U ovom slučaju imamo prostor koji je vezan za enterijer, ali i unutrašnjost tela, odnosno anatomskih crtica…

Drugi prostor su primenjena umetnost, odnosno primenjeno slikarstvo vezano za tehniku vitraža, mozaika, zgrafita… Sve ovo što vidite je izvedeno u nekim prostorima bivše Jugoslavije, sadašnje Srbije i okoline. Ova dela postoje, nalaze se u nekim firmama, trgovima, sportskim centrima – rekao je on.

Denić je jedini poslijeratni magistar vitraža u bivšoj Jugoslaviji. – Trenutno, ne znam da li sam jedini doktorant za vitraže, ko će iza mene raditi taj posao i da li će raditi, videćemo. Potrudio sam se da onaj klasičan vitraž modernizujem, pa ćete u mojim radovima prvi put na balkanskim prostorima videti vitraž u eksterijeru. To je srećna okolnost, moj neki eksperiment. Nadam se da ću imati sreće da uradim nešto trodimenzionalno, čak bi voleo da Prijedor ima neku moju skulpturu u staklu recimo. Daće Bog, potrudićemo se da poklonimo nešto, bar u ideji – dodao je Denić.

Tihomir Ilijašević, direktor Galerije “Sreten Stojanović” izrazio je zadovoljstvo što se Denić odazvao na njegov poziv da izlaže u Prijedoru. – Nastavljamo saradnju sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu. Radujemo se što nam je Desimir gost, na Festivalu crteža i muzike bio je mentor, a sada je izlagač – dodao je on.

Ova izložba otvorena je do 7. marta.

M. Šodić

PrethodniKnjiževni razgovor s Tanjom Stupar Trifunović (video)
SlijedećiMARTIĆ: „MLADI DNS-a SU JEDINSTVENI“ (video)