Muzej Kozare otvorio je vrata za svoje posjetioce, uz poštovanje svih propisanih mjera, u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Naši sugrađani do kraja mjeseca mogu da pogledaju izložbu Smiljane Dodić, pod nazivom  “Srednji vek u arheološkoj zbirci Zavičajnog muzeja Jagodina”.

Na 18 panoa na veoma ilustrativan način predstavljen je izbor arheološke građe iz Zavičajnog muzeja Jagodina, koji obuhvata period između šestog i 16. vijeka. S obzirom da su se na ovom prostoru odvijali brojni istorijski događaji, počev od velike seobe naroda pa do osmanskih osvajanja, Jagodina i okolna područja broje oko 200 arheoloških lokaliteta. Zavičajni muzej ima više od 2.000 predmeta arheološke vrijednosti u svojoj zbirci.

– Ovdje su predstavljeni predmeti srednjovjekovnih nalaza koji su obavljeni u saradnji Zavičanog muzeja Jagodina sa Republičkim zavodom Srbije i Kragujevca i Arheološkom zbrikom Filozofskog fakulteta u Beogradu.  Posuđe, oruđe, oružje, nakit i jedan dio je posvećen njihovoj numizmatičkoj srednjovjekovnoj zbirci koja obuhvata period vizantijskog carstva i srpske države – rekla je Daniela Radosavac, kustos arheološke zbirke Muzeja Kozare.

Saradnja sa Zavičajnim muzejom Jagodina postoji već nekoliko godina, a prva njihova izložba u Prijedoru je postavljena prije dvije godine, kada su predstavljeni radovi na restauraciji i konzervaciji manastira Manasija.  Kada je riječ o Trećem međunarodnom bijenalu radova na papiru, zbog novonastale situacije konkus je produžen do 15. maja.

– Žiri je već trebao da ocijeni radove. Međutim, zbog ove situacije i to je odgođeno i najvjerovatnije da će i taj dio posla biti obavljen onlajn. S obzirom da imamo članove žirija koji dolaze iz Francuske, a tamo će koliko čujem, vanredna situacija će biti produžena, taj dio posla ćemo morati obaviti onlajn – rekao je Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare.

M.Šodić  

PrethodniNema novozaraženih virusom korona u Prijedoru
SlijedećiZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE ZA 5. MAJ