3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

NOVA KOREOGRAFIJA U SKUD-U „DR MLADEN STOJANOVIĆ“

Najnovije vijesti

Nova radna sezona u SKUD-u „Dr Mladen Stojanović“ započela je punom parom. Proteklih dana u našem gradu boravio je koreograf iz Srbije Svetozar Kačar, inače porijeklom iz naših krajeva, veliki poznavalac tradicije i istraživač na polju folklore. Posebno u Vojvodini, među kolonistima koji su nakon  Drugog svjetskog rata napustili svoja rodna ognjišta i preselili se u panonsku ravnicu.

– Dobili smo novu koreografiju „Đurđevdan u Glamoču“. Mnogo smo naučili i o običajima i narodnim nošnjama tog kraja, a poseban zadatak je bio da se nauči pjesma, čemu moramo posebno posvetiti pažnju u daljem radu. Ova koreografija je bila pobjednička na jednoj od Evropskih smotri  srpskog folklora dijaspore i Srba u region – rekao je Mladen Radić, umjetnički rukovodilac u SKUD-u.

Prijatno iznenađen Prijedorom i njegovim napretkom nakon dugo godina od prethodnog boravka u njemu, gospodin Kačar se pohvalno izrazio i o svojim domaćinima.

-Jako dobro smo ovdje primljeni i ugodno smo se osjećali tokom boravka u vašem lijepom gradu. Folkloraši, ti momci i djevojke, sve su pažljivo pratili, učestvovali u radu i jako brzo sve savladali. Vidi se da je to uigran ansambl na visokom igračkom nivou. Oni će novu koreografiju, uvjeren sam, uvježbati i izvesti na najbolji način – poručio je on.

Postavljanje nove koreografije podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS na čiji konkurs za sufinansiranje projekata u kulturi se SKUD prijavio.

-Ovo je jedan od tri projekta koji su nam prihvaćeni ove godine i ovom prilikom se zahvaljujemo Ministarstvu, koje, između ostalog, podržava postavljanje koreografija, posebno onih iz naših krajeva. Igrama iz Glamoča, a tu su dvije – tri varijante, više puta smo nastupali na svjetskim festivalima folklora i uvijek je to bila jedna od naših najatraktivnijih igara. Nadamo se da ćemo i sa ovom skrenuti pažnju na nas i zavrijediti aplauze i ovacije koji nas prate. Sada se valja pobrinuti i za adekvatne nošnje. Imamo solidne nošnje ali valjalo bi ih revidirati i popraviti, a nedostaju neki važni detalji – kaže Nebojša Aleksić, sekretar Društva.

U SKUD-u su i tokom kraće ljetne pauze ipak radili, kako bi spremno dočekali početak rada sekcija.

-Važno je da se naši članovi lijepo osjećaju u našim prostorijama, da su one funkcionalne, zdrave i bezbjedne za boravak. Zahvaljujući pomoći donatora, uspjeli smo da okrečimo našu folklornu salu i pomoćne prostorije u prizemlju, izvršimo nekoliko popravki stolarije a onda je grupa naših vrijednih članova očistila i uredila sve prostorije, od tavana do prizemlja, što je za svaku pohvalu. Do kraja septembra upisujemo nove članove u sve naše sekcije. U folklornu sekciju upisujemo djecu koja su krenula u školu i stariju – rekla je Milena Marić Ciganović, predsjednik Društva.

Dodala je da je otvoren upis članova u narodni i tamburaški orkestar, ženski hor i vokalne grupe. Pozivala je sve one koji žele da se rekreativno bave folklorom da se pridruže njihovim rekreativnim grupama, a godine nisu važne.

KV  

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!