22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Nova planinarska staza na Kozari (video)

Najnovije vijesti

U Nacionalnom parku Kozara promovisana je planinarska staza Rajkovići – Kotlovača – Zečiji kamen preko Bijelog kamena. Nosioci ovog projekta su Planinarsko društvo „Klekovača“ Prijedor i Evropska asocijasija za zaštitu na otvorenom – EOCA. Planinarska staza omogućava svim ljubiteljima prirode da se približe nekim od najljepših dijelova Kozare.

Ono što je karakteristično za ovu stazu je željezna staza koja vodi planinare na stjenovite litice i uzdignute grebene. Ovo je prva staza u regiji i time Kozara dobija još jednu atrakciju. Ukupna dužina staze je 4 200 metara, te se može prepješačiti za 2 do 3 sata sa kraćim odmaranjima na uređenim mjestima. Via ferrata ili „čelični put“ je dio planinarske staze koji se nalazi na stijeni, može biti vertikalna ili horizontalna, sačinjena je od čeličnih klinova sa sigurnosnim užetom pričvršćenim za stijenu.

Via ferrata se koristi iskljičivo sa alpinističkom opremom uz prisustvo instruktora ili iskusnog alpiniste, a namjenjena je svima koji nemaju alpinističkog iskustva, a žele da pokušaju penjanje po stijenama, rekao je direktor Nacionalnog parka „Kozara“ Dragan Romčević.

V.G.