9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

NOVA ŠKOLSKA GODINA POČINJE 2. SEPTEMBRA

Najnovije vijesti

Sve je spremno za novu školsku godinu, koja zvanično počinje u ponedjeljak, 2. septembra. U Republici Srpskoj u prve razrede osnovnih škola biće upisano 9.300 učenika, što je za 400 manje nego prošle godine.

Prijedorske osnovne i srednje škole privode kraju posljednje pripreme za početak nove školske godine. – Školska godina u prijedorskim osnovnim školama redovno počinje 2. septembra, bez ikakvih posebnih problema. Nastava se zbog radova i dalje neće izvoditi u područnoj školi u Rasavcima koja pripada OŠ „Dositej Obradović“, te u područnoj školi u Gomjenici, u kojoj se izvode radovi na adaptaciji podova i renoviranja nakon posljednjih poplava – rekla je Sanja Munjiza, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola za grad Prijedor i Oštru Luku.

Valentina Sovilj,predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije kaže da će oko 2.400 srednjoškolaca u Prijedoru 2. septembra sjesti u školske klupe. – Budući srednjoškolci ove godine najviše su se interesovali za atraktivna zanimanja u Mašinskoj i Elektrotehničkoj školi. Veliko interesovanje je bilo i za Medicinsku školu, na kojoj su dva zdravstvena smjera bukvalno bila popunjena u prvom upisnom roku. Kako trenutno stvari stoje, Gimnazija nam je ostala bez jednog odjeljenja, zato smo kolegama kojim se to odrazilo na normu pokušali da pomognemo – rekla je Soviljeva. Zanati su takođe bili interesantni budućim srednjoškolcima. U Ugostiteljsko-ekonomskoj školi izdvaja se smjer turistički tehničar, zatim kuvari i konobari.

Tačan broj upisanih u prve razrede srednjih škola na području prijedorske regije, znaće se tokom iduće sedmice. S obzirom da upis u srednju školu Centra “Sunce”, u kojem se obrazuju djeca ometena u razvoju još uvijek traje, jer do sada nije upisan nijedan učenik.

M.Šodić