-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

NOVI GRAD: DOGOVORENI PRIORITETI ZAŠTITE, DO SADA EVIDENTIRANA 44 POPLAVLJENA STAMBENA OBJEKTA

Najnovije vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača dogovorili su danas prioritete zaštite od poplava u ovoj lokalnoj zajednici gdje su do sada evidentirana 44 poplavljena stambena objekta.

Višković je istakao da je potrebno preventivno djelovati i zaštiti lokalne zajednice od poplava, a da je u Novom Gradu prioritet rekostrukcija prepumpnih stanica koje su izgrađene pedesetih godina prošlog vijeka.

On je rekao da će Vlada pomoći opštinama pogođenim poplavama, te da je zatražio da Savjet ministara pomogne lokalnim zajednicama u Srpskoj sa istim iznosom kao i u Federacije BiH.

Drljača je rekao je danas povoljnija situacija, da je vodostaj rijeke Une u opadanju i iznosi 510 centimetara, što je u okvirima redovnih mjera odbrane od poplava.

“Glavna tema razgovora bila je kako djelovati u budućnosti kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Još od poplava 2014. godine svjesni smo da je prioritetno pitanje rekonstrukcija prepumpnih stanica”, rekao je Drljača.

On je rekao da su aktivirana brojna klizišta i odroni, da je uništeno 10 lokalnih puteva na kojima je obustavljen saobraćaj, a da su do sada evidentirna 44 poplavljena stambena objekta, istakavši da je taj broj veći.

Prema njegovim riječima, danas će na sjednici Štaba za vanredne situacije biti ozvaničeno da se prelazi na redovne mjere odbrane od poplava i da će biti formirane komisije koje će na terenu popisati štetu.

SRNA, Foto: ATV