Poznati književnik i novinar Mihajlo Orlović promovisao je u Prijedoru svoju 23. knjigu. U pitanju je roman „Sin oklevetane majke“ u kojem autor, kako je rečeno na promociji, nadrealističkim postupkom opisuje svijet između života i smrti. O knjizi je, pored Orlovića, govorio doktor nauka Zlatko Jurić.

– Glavni junak je u komi. On se u svojoj mašti, kao kod Dantea na početku „Božanstvene komedije“, nalazi u šumi. Njegova podsvijest prolazi kroz razne snove, liječenje biljkama, druženje sa životinjama, a on ipak uspijeva da proživi jedan svijet i vrati se ponovo među žive – rekao je Jurić uz konstataciju da novi Orlovićev roman iziskuje kultivisanog čitaoca, kojem autor svojom dinamikom, groteskom i stilskim postupcima pruža kompletno čitalačko iskustvo.

– Knjiga „Sin oklevetane majke“ nastajala je šest godina, kao slika od akvarela, koja mora da odstoji i da se malo osuši, pa onda opet tako. Ja sam je u međuvremenu dorađivao, dograđivao i u tome sam uživao – rekao je Mihajlo Orlović. On dodaje da je knjigu radio na nekoliko mjesta da bi bila autentičnija i uvjerljivija. – Moj glavni junak doživljava komu, a kako sam i ja bio u komi, svoja iskustva sam pretočio u knjigu. Iskoristio sam i priču jednog svog prijatelja koji je doživio odbijanje od sredine u kojoj je odrastao, kao kaznu. Te sam dvije priče spojio u jednu i tako je nastao ovaj roman. Da bi bio autentičan, odlazio sam na jednu planinu i boravio kod nekih ljudi kako bih upoznao tu planinu – objašnjava postepeni nastanak svog najnovijeg djela Mihajlo Orlović.

Pandemija virusa korona stopirala je na neko vrijeme promotivne aktivnosti, ali Orlović se nada da će sada to biti nastavljeno. Po njegovom mišljenju, živimo u vremenu kada se ne čita, a jedino su promocije mogućnost da knjiga dođe do čitaoca.

– Ja pišem zbog kratkog pamćenja, jer sad se ništa više ne pamti. Čak ne pamtim ni vlastiti broj telefona, a kamoli nešto drugo. Ono što je napisano u knjizi, to je borba da se očuva nekakvo pamćenje. I ova moja knjiga koja govori o našoj tradiciji, preživljavanju u prirodi, o karakterima, ona je zapravo nekakav dokument. Taj dokument će biti sačuvan ukoliko je na papiru – zaključuje Orlović.

Prijedorsku promociju romana  „Sin oklevetane majke“ organizovala je Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ u lapidariju Muzeja Kozare, uz poštovanje svih mjera zbog pandemije virusa korona.

D. S.