2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

NOVI SLUČAJEVI ZARAZE U PRIJEDORU

Najnovije vijesti

U protekla 24 časa u Prijedoru potvrđena su dva nova slučaja zaraze virusom korona, saopšteno je iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

Na virus korona pozitivna je medicnska sestra sa internog odjeljenja  bolnice „Dr Mladen Stojanović“ . Takođe, od ukupno devet testiranih pacijenata na ovom odjeljenju, prisustvo ovog virusa potvrđeno je kod dvoje lica, jednom iz Prijedora i jednom iz Kostajnice,  potvrdio je v.d. direktor ove zdravstvene ustanove dr Mirko Sovilj. On je naglasio  da su u pitanju asimptomatski slučajevi, te se nije moglo posumnjati da je neko od njih bio inficiran. Činjenica da sad imaju dvije zaražene medicinske sestre i dva pacijenta bila je povod da se još juče uvedu nove mjere za eliminisanja širenja zaraze u bolnici.

– Pacijenti kod kojih je nalaz pozitivan premješetni su na korona odjeljenje. Izvršena je temeljna dezinfekcija prostora. Izvršeno je testiranje pacijenata na odjeljenju interne medicine. Srećom, svi ovi pacijenti nalaze se na jednom spratu, i mi to odjeljene od sad posmatramo kao da kod svih pacijenata teoretski postoji virus. To znači da je nivo lične kolektivne i lične zaštite pacijenta podignut na najviši mogući nivo – rekao je dr Sovilj.

Iz procesa rada su isključeni dvoje ljekara specijalista, 12 medicinskih sestra i tehničara i šest nemedicinskih radnik, zbog mogućeg kotakta sa zaraženim osobama. Za potrebe interne medicine osposobljen je peti sprat bolnice, koji je temeljno dezinfikovan i na kojem će biti primani novi pacijenti a radiće timovi koji nisu imali nikakvog kontakta sa zaraženima, pojasnio je Sovilj. –  Primaće se samo pacijenti  kod kojih je neophodno bolničko liječenje. Donijeli smo i odluku da se dnevna hemoterapija za onkološke pacijente obustavi do kraja ove nedjelje, te da se smanji broj pregleda u konsultativno-specijalističkoj zaštiti. Jer realno imamo situaciju da je značajan broj doktora specijalista isključen iz procesa rada – rekao je dr Sovilj. On je dodao da se sve mjere provode uz učešće specijaliste epidemiologa.

Trenutno je u prijedorskoj kovid bolnici osam pacijenata, i to četiri iz Prijedora i po jedno iz Oštre Luke, Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice.-  Ukupan broj aktivnih slučajeva u Prijedoru je 12, devet lica se oporavilo, dok je nažalost četvoro ljudi preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom je 163 lica, i budući da je juče ukinut karantin, svi su u kućnoj izolaciji. Iz zdravstvenog nadzora izašla su 1.403 lica – rekao je komandant Štaba Milenko Đaković.

U protekla 24 časa u Prijedoru niko nije prekršio mjere zabrane kretanja, ali iz policije su poručili da je primjetno veće okupljanje građan i opuštenije ponašanj nakon ublažavanj mjera, napomenuo je Đaković.  – Primjećena je i veća konzumacija alkohola, a primjetan je i veći broj saobraćajnih nesreća na području grada. Moram poručiti građanima da će policija u narednom periodu strožije kontrolisati ono što su naredbe štabova. A posebno će se kontrolisati količina alkohola i nedozvoljnih supstanci kod vozača. Sve u cilju zaustavljnja razvoja ove situacije u narednim danima – poručio je Đaković.

Z.J.