Udruženja za zaštitu potrošača  kreirala su nove propise, kojima se nastoji  suzbiti nelegalna trgovina na internetu. Uređenjem ove oblasti, kažu zaštitnici potrošača, dobijaju svi. Potrošačima će kupovina biti sigurnija, dok država obezbjeđuje dodatni priliv u budžet.

Zakon o trgovini RS propisuje da svi koji se bave online prodajom moraju biti registrovani. Međutim, i dalje postoje oni koji  putem drupštvenih mreža i drugih internet platformi  ilegalno prodaju proizvode, bez računa ili garancija.

Kako bi se stalo u kraj nezakonitoj trgovini,  udruženja za zaštitu potrošača “ToPeer” iz Doboja i “DON” iz Prijedora osmislila su dokument naziva “Smjernice za zaštitu potrošača pri elektronskoj trgovini u BH”. Ideja je da se tako poboljšaju propisi vezani za trgovinu i zaštitu potrošača u cijeloj BiH.

– S jedne strane u  ovim smjernicama smo da imamo jedan registar svih e-trgovaca. Tako bi potrošač na jednom mjestu mogao da vidi ko je zaista registrovan, gdje je sigurno trgovati, gdje i kako mogu vratiti proizvod kojim su nezadovoljni, ili koji ima određene nedostakte.  S druge strane, jako puno pažnje je posvćeno tome šta znači taj predugovorni dio, kada potrošač može  da sazna sve o proizvodu, robi koju kupuje ili usluzi koju plaća  – kaže izvršni direktor “DON-a” Murisa Marić.  

Ideja je stvoriti bolje okruženje  na internetu  za potrošača, ali i da se suzbije siva ekonomija, jer analize koje su radila Udruženja za zaštitu  potrošača pokazuju da se se na ovaj način ogroman novac kreće u sivoj zoni.

Do prijedloga koji se nalaze u smjernicama došlo se javnim konsultacijama i debatama u kojim su učestvavala udruženja, institucije i poslodavci. U nardnim mjesecima očekuju se  mišljenja institucija, kao i vrmenski okvir u kojem bi došlo do usvajanja ovog dokumenta.

Kad se e-trgovina jasno zakonski definiše, i inspekcijskim organima biće lakše da rade svoj posao, kažu iz Udruženja za zašitu potrošača.Z.J.

PrethodniPU PRIJEDOR:APEL GRAĐANIMA DA ZAŠTITE IMOVINU
SlijedećiVLADA RS DONIRALA HRANU JAVNIM KUHINJAMA, POMOĆ DOBILI I “OPTIMISTI ” I “HLEB ŽIVOTA”