5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

NOVITOVIĆ: NADLEŽNI PRATE SITUACIJU, NIKO NEĆE OSTATI NEZAŠTIĆEN

Najnovije vijesti

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je Srni da nadležne službe i dalje prate situaciju u Novom Gradu, Prijedoru, Kostajnici i Kozarskoj Dubici kada je riječ o vodostajima, te da nijedan građanin neće ostati nezaštićen.
“U odnosu na juče imamo blagi porast vodostaja Une i Sane. Pratimo situaciju i dopremićemo pumpe u lokalne zajednice”, rekao je Novitović, koji je jutros u Novom Gradu prisustvovao sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije, a nakon toga obišao područja gdje ima problema.

Novitović je dodao da se prati vodostaj Une i u Federaciji BiH, kao i situacija u Hrvatskoj.

“Spremni smo, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica ponašaju se odgovorno kao i sve nadležne službe. Redovno informišemo Vladu Republike Srpske o situaciji na terenu. U fokusu jeste sliv Une i Sane, ali se prati i vodostaj Vrbasa i Bosne. Vodostaji su između redovne i vanredne odbrane”, naveo je Novitović.

On je obišao i dolinu Japre gdje je zaplavljeno osam stambenih objekata i više pomoćnih.

“Zajedno sa lokalnim zajednicama donosimo odluke i niko neće ostati nezaštićen da mu se ne pruži pomoć. Datumi se ponavljaju i znam da su svježa sjećanja na 2014. godinu, ali ovo sada je manjih razmjera i na manjem prostoru”, rekao je Novitović.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da se voda iz zaplavljenih objekata u dolini Japre uglavnom povlači, te da je prohodan regionalni put kroz Suhaču.

“U skladu sa situacijom biće donošene odgovarajuće mjere. Dobićemo pumpe od Republičke uprave Civilne zaštite. Od jutros su četiri pumpe Teritorijane vatrogasno-spasilačke jedinice uključene i ispumpavaju višak vode u naselju Urije, kod Osnovne škole `Sveti Sava` i u naselju Vidorija”, rekao je Drljača.

Osim u dolini Japre, voda je ušla u pet objekata u naseljima Roga, Urije i Rudice.

Po dojavama građana, na teren se dostavljaju vreće i pijesak.

Padavine su aktivirale nekoliko klizišta.

Vodostaj rijeke Une je 487 centimetara, sedam više od jutros, a vodostaj Sane 520 centimetara, što je za 10 više od jutros. 

SRNA