U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa virusom korona zaraženo je 71 lice od 422 testirana uzorka, dok je prijavljen jedan smrtni slučaj lica starije životne dobi iz Doboja.
Najviše zaraženih je iz Banjaluke – 10, Bijeljine devet, Zvornika i Srpca po sedam, Gradiške šest, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Direktor Instituta Branislav Zeljković pozvao je na poštovanje preventivnih mjera posebno u svjetlu početka nove školske godine u Srpskoj.

On je ponovio važnost nošenja zaštitnih maski, držanja fizičke distance, održavanje lične higijene i dezinfekcije.

“Još jednom apelujemo na roditelje školaraca da stave akcenat na preventivne mjere u kući, te prilikom kretanja od kuće do škole. Trenutna epidemiološka situacija nam govori da jedan dio građana ne poštuje preporučene mjere”, rekao je Zeljković.

On je upozorio da su u pojedinim lokalnim zajednicama organizovani događaji koji su bili u totalnoj suprotnosti sa preporučenim mjerama, nakon čega je došlo do naglog povećanja broja zaraženih lica.

Odgovarajući na pitanje o ruskoj vakcini, Zeljković je istakao da je za sada napravljen prvi korak – iskazivanje zainteresovanosti, a potom treba da se dostave određeni podaci o specifikaciji vakcine, zatim da se izvrši procjena svega toga u Srpskoj nakon čega se daju stručnja mišljenja.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da je u Srpskoj od početka epidemije testirano 58.221 lice, da je infekcija potvrđena kod 6.257 osoba, od čega je njih oko 60 odsto oporavljeno.

“Trenutno je hospitalizovano 258 osoba, od čega na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ 61 lice, a u opštim bolnicama njih 197. Na respiratorima je trenutno 17 lica na UKC-u i četiri lica u bijeljinskoj bolnici”, rekla je Devićeva.

Ona je dodala da se osjeti blagi pad u broju novorazaženih kada se posmatra ukupan broj oboljelih na 100.000 stanovnika i ukupan broj novoboljelih na sedmičnom nivou.

“To definitivno nisu brojevi koji bi nas zadovoljili i koji govore o povoljnoj epidemiološkoj situaciji. S druge strane imamo i nepovoljne parametre, a to su broj hopsitalizovanih lica, broj onih sa teškom kliničkom slikom, mortalitetna statistika koja govori da imamo mlađu životnu dob umrlih, a bilježimo smrtne ishode i kod osoba bez hroničnih oboljenja”, naglasila je Devićeva.

SRNA