Od danas je u Republici Srpskoj obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. Putnička i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od tri i po tone i nemaju više od osam sjedišta moraju imati zimske gume, čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra.

Druga opcija su gume sa ljetnim profilom, čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra i lanci koji se postavljaju u slučaju zimskih uslova. Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi tri i po tone i autobusi moraju imati zimske gume čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra.

U slučaju vožnje sa gumama sa ljetnim profilom dubina gazećeg sloja mora da iznosi minimalno četiri milimetra, a ova vozila moraju posjedovati i lance za snijeg i priručni alat – lopatu i vreću pijeska težine od 25 do 50 kilograma. Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM, navedeno je u saopštenju.

MUP Republike Srpske apeluje da se građani pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme kako bi bezbjednost učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou. Zimska oprema od danas je obavezna i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a u Srbiji još od 1. novembra.

SRNA

PrethodniPRETRESI NA VIŠE LOKACIJA, UHAPŠENO VIŠE LICA ZBOG DROGE
SlijedećiUHAPŠENO OSAM LICA ZBOG DROGE