U Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Prijedoru, prije dva dana, počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcina i četvorovalentnih, sa dva soja virusa A i B ima u dovoljnim količinama, potvrdila je dr Milica Otković, specijalista epidemiolog i načelnik HES-a Doma zdravlja. Ona je pozvala građane da se vakcinišu, jer od gripa mogu da obole svi, mada su najosjetljivija djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Dr Otković je podsjetila da je Fond zdravstvenog osiguranja RS, i ove godine, za jednu kategoriju pacijenata obezbijedio besplatne vakcine.

– To su pacijenti na hemodijalizi, oni kod kojih je izvršena transplantacija organa, pacijenti koji se liječe od šećerne bolesti, insulin ovisni, pacijenti kod kojih su rađene kardiohirurške intervencije na srcu, HIV pozitivne osobe i osobe oboljele od AIDS-a, djeca sa cističnom fibrozom pluća, te ona  koja su liječena od reumatske groznice, svi zaposleni na infektivnim klinikama i odjeljenjima, osobe koje boluje od mišićne distrofije i multiplaskleroze, osobe koje su završile s prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti kao i domovi za lica s posebnim potrebama – istakla je dr Otković.

Za ostale građane, vakcina košta 25 KM. Vakcinacija se obavlja u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Prijedor, svakim radnim danom od 8 do 14 časova. Najbolje vrijeme za primanje vakcina je do sredine novembra, s pretpostavkom da bi sezona gripa mogla početi u januaru, odnosno februaru naredne godine.

M. Z.

PrethodniPOČELA SANACIJA KAFANE „TREBEVIĆ“ (video)
SlijedećiPRIJEDORČANIN BUŠIO GUME