15.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

OBILJEŽAVANJE 72. GODIŠNJICE PROBOJA LOGORAŠA

Najnovije vijesti

Narednog vikenda prigodnim manifestacijama u  Spomen-području Donja Gradina, biće obilježena 72. godišnjica proboja posljednje grupe logoraša iz logora Jasenovac.

Program obilježavanja počinje memorijalnom akedemijom pod nazivom “Svijete tihi”, koja će biti održana sutra, 22. aprila u Domu kulture u Kozarskoj Dubici.

Manifesracije se nastavljaju u nedjelju, 23. ovoga mjeseca polaganjem cvijeća na Grobnom polju “Topole”, te služenjem parastosa  na grobnom polju “Hrastovi” u pomen žrtvama ustaškog zločina  genocida. Potom se očekuje obraćanje  predstavnika društveno-političkog života Republike Srpske i istaknutih gostiju.

U obilježavanje ovoga značajnog datuma iz naše istojire, izradom likovnih radova na  temu Jasenovac, koji će biti izloženi uključili su se i najmlađi stanovnici Republike Srpske, u obilježavanje.

Podsjećanja radi, treba pomenuti da je u četiri godine postojanja ovoga logora umoreno oko 700.000 ljudi, najviše Srba, jevreja i Roma, te onih koji su se uključili u antifašistički pokret.

K.V.

foto: Arhiva

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!