I ove godine, mirnom šetnjom glavnom gradskom ulicom, u Prijedoru je obilježen “Dan bijelih traka”, u znak sjećanja na žrtve bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, stradale u proteklom ratu.  Fikret Bačić,  predstavnik Udruženja roditelja ubijene djece, napomenuo je da je došlo do određenih pomaka u pregovorima sa gradskim vlastima u vezi sa izgradnjom spomenika za 102   djece stradale u ratu.

– Niko u gradskim vlastima nije sporio izgradnju takvog spomenika. Obavili smo i razgovore sa šefovima odborničkih klubova u Skupštini grada. Na svim tim pregovorima jedino je upitna bila lokacija. Mi, roditelji, ponudili smo sedam lokacija ,ali gradska vlast još se nije o njima očitovala. Dogovoreno je da gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje da stručno mišljenje o predloženim lokacijama – pojasnio je on. Spomenik bi bio poruka budućim naraštajima da niko ne smije dirati ničiju djecu, jer ona nisu ništa kriva, poručio je Bačić.

Predsjednik gradskog parlamenta Mirsad Duratović izjavio je da su Prijedorčani koji su bili žrtve, oni koji su se vratili ali i oni koji nisu, za ovih 20 godina poslali poruku da su za suživot i pomirenje.

KV