Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima minulog rata, te držanjem istorijskog časa u Prijedoru danas je počelo obilježavanje 14. februara, Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

– Na današnji dan paljenjem svijeća prisjećamo se svojih poginulih saboraca, ali pokušavamo na ovaj način pronijeti istinu o događajima na ovom prostoru, ne samo u minulom ratu nego i mnogo dalje – rekao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor, dodajući da se istina o pravednoj borbi srpskog naroda mora jednom prihvatiti, kao i činjenica da je među poginulim borcima Vojske Republike Srpske sedam odsto nesrpskog stanovništva, što je dokaz, kako je rekao, da je ona bila multietnička.

-Dan boraca je dan kad se prisjećamo svih naših velikana, koji su u najtežim vremenima stajali na braniku otadžbine – rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković dodajući da se srpski narod uvijek zalagao i zalagaće se za mir.

Istorijski čas održao je profesor Dejan Karlica koji je rekao da je srpskom narodu neophodan drugačiji pristup kulturi sjećanja odnosno sistemsko učenje poštovanja žrtava svojih predaka kako bi se takav pristup ostavio generacijama koje dolaze. Obilježavanje Dana boraca nastavljeno je radnom sjednicom Boračke organizacije kao i svečanom sjednicom povodom ovog datuma.

P. Š.

PrethodniCSR PRIJEDOR: USPJEŠNO REALIZOVANA KAMPANJA “NEDJELJA BRAKA” (video)
SlijedećiPovodom Dana zaljubljenih Hukanović promovisao CD ljubavne poezije