5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

OBILJEŽEN DAN ČETE MAJORA ZORANA KARLICE

Najnovije vijesti

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod centralnog spomen-obilježja borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, bivši pripadnici Izviđačko-diverzantske čete „Major Zoran Karlica“ obilježili su Dan svoje jedinice. Ovo je već 24. godina nakon rata da se nekadašnji saborci okupe i prisjete onih koji više nisu među njima, rekao je Darko Kačavenda.

–  U ratu su poginula 22 pripadnika naše čete, međutim u poratnim godinama ih je preminulo 49. Iako nas je sve manje, mi se okupljamo svake godine i polažemo vijence za sve pale borce Odbrambeno-otadžbinskog  rata, ali upalimo svijeće i za one ratne drugove koji su u međuvremenu umrli – kaže Kačavenda.

Zahvalnost što se svih ovih godina, bez obzira na privatne ili zdravstvene probleme, i dalje okupljaju nekadašnji saborci njegovog oca, izrazio je Duško Karlica koji je rekao da njemu i njegovoj porodici to mnogo znači. Poručnik Dragoljub Rosić, koji je neko vrijeme bio pomoćnik komandanta Zorana Karlice, rekao je da godišnjim sastajanjem i evociranjem uspomena ne daju da njihova borba, žrtve i poginuli saborci padnu u zaborav. Ova četa je pripadala 43. prijedorskoj motorizovanoj brigadi, a osnovana je 16. septembra 1991. godine. Na zapadnoslavonskom ratištu kroz redove ove jedinice prošlo je oko 220 saboraca.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!