Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na centralni gradski spomenik “Za krst časni” u Prijedoru je večeras obilježen 15. septembar – Dan poginulih i nestalih boraca i civila Republike Srpske u proteklom ratu.

Sa područja Prijedora u proteklom ratu za stvaranje Republike Srpske život je dalo 657 boraca. Zora Petrović je 1992. godine izgubila muža. Kao pripadnik Vojske RS poginuo je na Grabežu. – I danas smo bez ikakvih saznanja o mom mužu. Tragaćemo i dalje za njim. Sa porodicom živim ovdje u Prijedoru. Snalazimo se kako znamo i umijemo – rekla je ona.

U Republici Srpskoj još uvijek se traga za 1.651 nestalim borcem i civilom, rekla je Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor. – Nakon proteklog rata u Prijedoru se i danas traga za 135 nestalih boraca i civila. Nažalost, kako radi Institut za nestala lica BiH, nema neke nade. Jer, Srbima se samo sudi, za razliku od Hrvata i Bošnjaka – dodala je ona.

Minutom ćutanja odata je počast i preminulom ljekaru Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, Prijedorčaninu Marku Pekiji, čiji je otac Zoran poginuo u proteklom ratu. Obilježavanju Dana poginulih i nestalih boraca i civila RS u Prijedoru, prisustvovale su brojne delegacije.

M.Šodić