Borci koji su se u proteklom ratu borili u redovima 43. prijedorske motorizovane brigade i 5. kozarske pješadijske brigade obilježili su  21. septembar, Dan prijedorskih brigada. Tokom ratnih dejstava poginuo je 641 pripadnik ovih jedinica Vojske RS.

Obilježanje ovog, za Prijedor, značajnog datuma počelo je služenjem parastosa palim borcima. Potom su vijence na spomenik “Za krst časni” položili predstavnici brojnih delegacija.

– Danas treba odati priznanje i zahvalnost pripadnicima prijedorskih brigada i MUP-a RS na neizmjernom doprinosu koji su dali u odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske – poručio je predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić. On je dodao da se radilo o jednim od najelitnih i najcjenjenijih jedinica Vojske RS.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš naglasio je da Grad ne zaboravlja porodice poginulih boraca i da će nastaviti da brine o njima.

– Mi moramo da odamo zahvalnost i poštovanje porodicama palih boraca. U narednom periodu trebalo bi učiniti još veći napor da bi one bile zbrinute – izjavio je Miljuš.

Prijedorske brigade borile su se u svim krajevima RS, a kraj rata dočekale su braneći svoj grad i na to svaki borac danas treba da bude ponosan, poručio je Zoran Predojević, predsjednik gradske Boračke organizacije. Nakon polaganja vijenaca, prisutni su obišli spomen-sobu u Kasarni “Žarko Zgonjanin” posvećenu ovim jedinicama. Potom je uslijedilo druženje saboraca koji su se, uz prigodan vojnički ručak, prisjetili ratnih dana.

Z.J.

foto: Giga

PrethodniPOBJEDE “BRDA” I FSA PRIJEDOR, PORAZ “SLOGE”
SlijedećiUČESTVUJTE U IZBORU NAJBOLJE FOTOGRAFIJE