U Omarskoj je danas obilježen dan  3. pješadijskog bataljona, jedinice Vojske Republike Srpske koja  je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata bila u sastavu 43. prijedorske motorizovane brigade i 5. kozarske brigade.  

Obilježavanje dana bataljona počelo je služenjem parastosa u crki Svetog Cara Lazar, a potom su položeni vijenci na spomenik posvećen poginulim borcima sa područja Omarske i okolnih sela.

 I ove godine sa svojim borcima družio se i general-major Radovan ilić, koji je bio jedan od ratnih komandanata 3. bataljona. Obaveza preživjelih, kaže Ilić, je da se okupljaju i sjećaju svojih saboraca koji su ostavili kosti po rovovima na ratištima širom Republike Srpske.

–  Kroz ovaj bataljon tokom rata je prošlo preko 1.800 ljudi, a prosječno brojno stanje je bilo oko 850 boraca koji su izvršavali svoje zadatke. Bilo je tu i uspona i padova. Ali nakon svakog pada 3. bataljon je zbijao svoje redove i uspješno izvršavao zadatke koje mu je postavljala vrhovna komanda – poručio je Ilić.

Vijence je položio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je rekoa da je ovaj bataljon bio dio dvije prijedorske brigade, koje su se na svim ratištima proslavile čojstvom i junaštvom.

– Dan je ovo kad se borci okupe, prisjete svog  ratnog puta, teškoća i muka koje su na tom putu prošli, ali i uspjeha koje su postigli. Ali, što je najvažnije, sjete se svojih poginulih saboraca – rekao je Đaković.

Tokom borbe za stvaranje Republike Srpske poginulo je 120 boraca 3. bataljona, i doprinos ove jedinice u Odbrambeno-otadžbisnkom ratu je ogroman, napomenuo je predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević.

Ove godine dan 3. bataljona, zbog epidemiološke situacije, obilježen je nešto skromnije nego ranijih godina.

Z.J.