U Omarskoj je danas obilježen dan  3. pješadijskog bataljona, jedinice Vojske Republike Srpske koja  je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata bila u sastavu 43. prijedorske motorizovane brigade i 5. kozarske brigade.  

Obilježavanje dana bataljona počelo je služenjem parastosa u crki Svetog Cara Lazar, a potom su položeni vijenci na spomenik posvećen poginulim borcima sa područja Omarske i okolnih sela.

 I ove godine sa svojim borcima družio se i general-major Radovan ilić, koji je bio jedan od ratnih komandanata 3. bataljona. Obaveza preživjelih, kaže Ilić, je da se okupljaju i sjećaju svojih saboraca koji su ostavili kosti po rovovima na ratištima širom Republike Srpske.

–  Kroz ovaj bataljon tokom rata je prošlo preko 1.800 ljudi, a prosječno brojno stanje je bilo oko 850 boraca koji su izvršavali svoje zadatke. Bilo je tu i uspona i padova. Ali nakon svakog pada 3. bataljon je zbijao svoje redove i uspješno izvršavao zadatke koje mu je postavljala vrhovna komanda – poručio je Ilić.

Vijence je položio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je rekoa da je ovaj bataljon bio dio dvije prijedorske brigade, koje su se na svim ratištima proslavile čojstvom i junaštvom.

– Dan je ovo kad se borci okupe, prisjete svog  ratnog puta, teškoća i muka koje su na tom putu prošli, ali i uspjeha koje su postigli. Ali, što je najvažnije, sjete se svojih poginulih saboraca – rekao je Đaković.

Tokom borbe za stvaranje Republike Srpske poginulo je 120 boraca 3. bataljona, i doprinos ove jedinice u Odbrambeno-otadžbisnkom ratu je ogroman, napomenuo je predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević.

Ove godine dan 3. bataljona, zbog epidemiološke situacije, obilježen je nešto skromnije nego ranijih godina.

Z.J.

PrethodniZAVRŠENA IZGRADNJA KUĆE ZA PORODICU STEVIĆ
SlijedećiŽRIJEBANјE 30. SEPTEMBRA