18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

OBILJEŽEN DAN TREĆEG PJEŠADIJSKOG BATALJONA

Najnovije vijesti

Već nekoliko godina u Omarskoj se okupljaju borci  3. pješadijskog bataljona, kako bi obilježili Dan jedinice. Ovaj bataljon je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata bio u sastavu 43. prijedorske motorizovane brigade i 5. kozarske brigade.  

Prvo je služen parastos, a potom su položeni vijenci na spomenik borcima ove jedinice. Među onima koji su došli da se poklone sjenama poginulih saboraca bio je Živko Šarić. – Ovo okupljanje je veliki dan za nas. Prilika je da se prisjetimo ratnih dana. Da vidimo svoje drugove koje nismo viđali godinama – rekao je Šarić, koji nije krio zadovoljstvo što je ponovo na istom mjestu sa ljudima sa kojima je u stroju stajao od početka do kraja rata.  

Sa svojim borcima družili su se i ratni komandanti ove jedinice. Među njima je bio i general Radovan Ilić. – Prilika je ovo da se okupimo, jer u ovom novom, dinamičnom vremenu, nismo u prilici da to češće radimo. Pomolili smo se i za naše pale drugove, koji više nisu s nama. Ali njihova žrtva nas obavezuje da ih ne zaboravimo. Jer ako njih zaboravimo, zaboravićemo sebe. Zaboravićemo vrijednosti za koje živimo – poručio je Ilić.

Obilježavanju Dana ove jedinice prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. – Dani su ovo kad se sjećamo teških ratnih vremena. Ali poseban naglasak je na evociranju uspomena na poginule saborce, na teške bitke. Podsjećamo se na čojstvo i junaštvo naših jedinica koje su u ratu branile nejač – rekao je Đaković.

Druženje je nastavljeno uz vojnički pasulj, a sve je popraćeno kulturno-umjetničkim programom u kojem su učestvovali članovi KUD-a “Omarska”.

Z. J.