Mirnom šetnjom glavom ulicom, te okupljanjem na Gradskom trgu, u Prijedoru je danas u organizaciji Centra za mlade “Kvart” i Udruženja Prijedorčanki “Izvor” obilježen Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar.  “Zaštita ljudskih prava je odgovornost svih nas”, poručeno je sa ovog skupa.

Branko Ćulibrk, izvršni direktor Centra za mlade “Kvart”, rekao je da im je cilj da ukažu na sve češće kršenje ljudskih prava u našem društvu, diskriminaciju, nepravdu i nejednakost, te na sve veću represiju sistema u kojem živimo.– Govorimo o svakodnevnom kršenju brojnih ljudskih prava, prava radnika, manjina, žena… Mislim da ako govorimo javno o tim problemima u našem društvu, možemo doći do neke ravnopravnosti, ako ništa drugo i jednakosti u našem društvu – dodao je Ćulibrk.

Održana je i tribina “Ljudska prava – Prava za sve ili privilegija za pojedinca”, u saradnji sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija u BiH, podržana od strane Britanske ambasade. Evidentno je kršenje elementarnih ljudskih prava, rekla je Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja iz Banja Luke, kao što su pravo na život, pravo na život bez ropstva, pravo na život bez nasilja i ponižavajućeg postupanja.

Dodaje da se ljudska prava svakodnevno krše i u profesiji iz koje ona dolazi. – To što se krše prava novinara je ustvari veći problem, ne zbog nas samih, koliko zbog onog što mi radimo. To bi ustvari trebalo da bude percipirano kao kršenje prava branilaca ljudskih prava. Jer, po pravilu, na udaru se nađu oni novinari koji brane ljudska prava, marginalizovane, obespravljene, koji pokušavaju da dođu do suštinske istine, a ne one površne. Upravo zato je jako bitno da se nama obezbjedi, ukoliko je moguće, ambijent  za normalan, pravedan i slobodan rad, da bi ljudi zaista znali šta se dešava u ovoj zemlji, a dešava se svašta – dodala je ona.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 10. decembar za Dan ljudskih prava 1950. godine, kako bi skrenula pažnju „naroda svijeta“ na dvije godine ranije potpisnu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava. 

M.Šodić

PrethodniUTISCI SA TRADICIONALNOG PLANINARSKOG MARŠA “RUDARSKA TRANSVERZALA”
Slijedeći„ARCELORMITTAL PRIJEDOR“: SATOVI ZA 18 RADNIKA (video)