20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Najnovije vijesti

Međunarodni dan muzeja u Prijedoru obilježen je nastupom dječijih folklornih sekcija pet prijedorskih kulturno-umjetničkih društava, promocijom knjige Amre Šačić-Beća “Sjeverna Bosna u okvirima rimske Panonije” i koncertom sastava “Plan B”.

Učesnici na obilježavanju bili su članovi SKUD-a ”Dr Mladen Stojanović’, KUD-a ”Kozara”, KUD-a ”Šarenica”, Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i KUD-a ”Brojanica”. Iz SKUD-a ”Dr Mladen Stojanović” navode da svake godine učestvuju u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja.

”Rado učestvujemo, a znamo da Muzej Kozare u dijelu svoje postavke ima i etno-postavku koja je vezana za folklor. Sarađujemo na razne načine tako da je ovo prilika da se mi odužimo Muzeju Kozare”, rekao je Nebojša Aleksić, sekretar SKUD-a ”Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Iz Muzeja Kozare ističu da im je želja bila da se ove godine fokus stavi na druženje u ovoj ustanovi. ”Cilj nam je bio da se okupimo svi u Muzeju Kozare, da uživamo u svemu onom što imamo i da se družimo”, rekla je Dragana Žujić, direktor Muzeja Kozare.

Međunarodni dan Muzeja obilježava se svakog 18. maja, od 1977. godine, na preporuku Međunarodnog savjeta za muzeje.

V.N.