Prijedorske medicinske sestre svoj dan su obilježile onako kako to njima i dolikuje, brinući se o zdravlju svojih sugrađana. Već četvrtu godinu za redom na ovaj datum one organizuju besplatnu  akciju mjerenja krvnog pritiska i nivo šećera u krvi, rekla nam je  Biljana Majkić potpredsjednica Udruženja medicinskih tehničara i sestara regije Prijedor.

Biljana Majkić potpredsjednica Udruženja medicinskih tehničara i sestara regije Prijedor

– Mi smo na prvoj liniji kada je riječ o kontaktu sa pacijentima. tako da kacenat stavljamo na dobru komunikaciju, jer tako se prije riješi problem i pacijenti budu zadovoljni – rekla je Majkićeva. Ona je dodala da je posao medicinske sestre u današnje vrijeme jako težak, ali da se trude da i sebi i pacijentima olakšaju pružajući im podršku.

Ono što zabrinjava jeste odlazak medicinkih sestara i tehničara iz naše države u zemlje zapadne Evrope. A to nas dovodi u situaciju da nemamo dovoljno medicinskih sestara,  pe je ovaj trenutni broj je pod velikim opterećenjem. – Da li je to stvarno potreba ili samo trend, ne znam. U svakom slučaju, na nama koji ostajemo ovdje je ostaje da na što bolji način služimo ovom narodu – navela je Majkićeva.

12. maj je odabran kao Međunarodni dan medicinskih sestara jer je tog dana 1820. rođena Florens Najtingejl, Engleskinja koja se smatra osnivačem modernog sestrinstva. U Krimskom ratu, polovinom 19. vijeka, Najtingejlova je organizovala bolnice pri britanskom ekspedicionom korpusu i svojom reformom sanitetske službe smanjila je smrtnost u britanskim poljskim bolnicama sa 42 na dva odsto.

Z. J.

foto: Giga

PrethodniTREĆA BICIKLIJADA UZ DAN GRADA
SlijedećiGORAN ČAMDŽIĆ: NIJE VRIJEME ZA SLAVLJE (VIDEO)