12.8 C
Prijedor
Petak, 29 Septembra, 2023

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN GLUVIH

Najnovije vijesti

Članovi Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih, sa sjedištem u Prijedoru, danas su obilježili Svjetski dan gluvih, okupljanjem u novim prostorijama u centru grada. Predsjednik ovog udruženja, Marinko Martić, istakao je da je povod okupljanja njihovih članova iz Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke  i Kostajnice bio da se još jednom promovišu ljudska prava gluvih, ali i da javnost bude svjesna postojanja ove zajednice građana.

– Ovo je bila prilika da promovišemo nove prostorije koje smo dobili od Grada, na čemu smo zahvalni, kao i na redovnim sredstvima kojima naša lokalna zajednica finansira rad ovog udruženja – istakao je Martić.

On je dodao da ovu populaciju građana, kojih na evidenciji Udruženja u Prijedoru ima oko 70 članova, muče brojni problemi kao što je nezaposlenost i mala primanja iz oblasti socijalne zaštite.

– Uglavnom su naši članovi nezaposleni i stariji ljudi koji žive od penzije ili socijalne pomoći, zavise od tuđe njege i pomoći, teško plaćaju režije, a najveći problem je nabavka slušnih aparata, jer je cijena novog aparata oko 800 KM, a baterija 50 KM – naglasio je Martić.

On je dodao da u Udruženje redovno dolaze članovi koji nemaju osnovnih sredstava za život. Martić je, takođe, nezaposlen i na evidenciji biroa za zapošljavanje 24 godine. Živi od socijalne pomoći, budući da ima  suprugu koja je gluva i doživjela je moždani udar.

– Živjeti se mora, pokušavamo da pomognemo najugroženijima, pomažu nam i sponzori kada su u pitanju životne namirnice, ali je teško – dodaje Martić.

Udruženje je osnovano 1957. godine, a zidove novih prostorija krase brojni pehari, osvojeni na takmičenjima udruženja gluvih, ali i Saveza invalida, čime prikazuju lična i kolektivna dostignuća gluvih u pikadu, stonom tenisu i  šahu. Svjetski dan, kao i Nedjelja gluvih, obilježavaju se svake godine u posljednjoj sedmici septembra od 1958. godine, u znak sjećanja na osnivanje Svjetske federacije gluvih, 23. septembra 1951. godine.

SRNA