Proteklog vikenda u Omarskoj, obilježeno je 25 godina od formiranja Trećeg pješadijskog bataljona, koji se za vrijeme odbrambeno-otažbinskog rata nalazio u sastavu 43. prijedorske motorizovane brigade i 5. kozarske brigade.

-Sigurno je da emocije naviru, kad nakon toliko godina na okupu vidim ova poznata lica sa kojima sam zajedno ratovao i kojima sam komandovao, što mi je bila naročita čast. Drago mi je što se ovoliki broj boraca i porodica poginulih boraca okupio ovim povodom – rekao je general Radovan Ilić, koji je bio jedan od komandanata ovog bataljona.

Nakon parastosa za 148 poginulih boraca ove jedinice, koji je služen u crkvi Svetog velikomučenika cara Lazara, položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima. Vijence su položili komandanti ove jedinice, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, predstavnici Organizacija i Udruženja proisteklih iz protekog rata, porodice i prijatelji palih boraca, te brojne druge delegacije.

– Mnogo je junaka koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske. Puno je onih koji propatili kroz to vrijeme, na svim stranama ratišta u BiH. Jer to su bili teški trenuci, u kojima se dobro pamti sve kad čovjek čovjeku valja i kad ljudi jedni drugim pomažu – rekao je gradonačelnik Đaković. On je dodao da se sa ovakvih događaja uvijek mora slati poruka mira, jer sukobi nikom ne donose ništa dobro.

Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je druženje boraca ove jedinice, a za prisutne je pripremljen i vojnički ručak.

Z.J.

PrethodniMONODRAMA LJILJANE STJEPANOVIĆ ISPUNILA PRIJEDORSKO POZORIŠTE (VIDEO)
SlijedećiRUKOMETAŠICE “MIRE” BOLJE OD “BIHAĆA”