U Prijedoru je juče obilježeno 26 godina od formiranja Sedmog odreda Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, u odbrani Republike Srpske poginulo je sedam pripadnika ove jedinice. Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje, odata je počast poginulim pripadnicima ove jedinice.

Željko Marić kao pripadnik Sedmog odreda poginuo je 1995. godine na Benkovcu, kod Sanskog Mosta. Sjećanje na njega čuva njegov sin Branislav, koji je obećao da će slijediti put koji je utabao njegov otac, te da mu je to motivacija da postane kadet Policijske akademije. – Otac je bio jedan od onih koji su život dali da bi u presudnim trenucima istorije odbranili svoj narod i slobodu. Izuzetno sam ponosan na oca – rekao je Branislav.

Ratni komandant Sedmog odreda, Zlatko Brdar, rekao je da je i ove godine obilježavanje godišnjice osnivanja ove jedinice proteklo uz puno poštovanja i sjećanja na poginule pripadnike, ali na druge borce koji su poginuli  braneći Republiku Srpsku.

Vijenac je položio i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, koji je poručio da je ovo dan kada se prisjećamo slavnog ratnog puta Sedmog odreda. – To su borci koji su svojim junaštvom, ali i čojstvom, pokazali da su časni pripadnici oružanih snaga Republike Srpske. I na ovaj dan smo se okupili, kako bi se prisjetili svojih saboraca, časnih ljudi koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske – rekao je Đaković.

Z.J.

PrethodniOTVOREN JAVNI POZIV ZA PODRŠKU ODRŽIVOM POVRATKU
SlijedećiOBILJEŽENE MESNE POKLADE (video)