2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

Obilježena 26. godišnjica odbrane Prijedora (video)

Najnovije vijesti

Obilježavanje 26. godišnjice odbrane grada Prijedora počelo je sinoć, prikazivanjem filma „Nebo nad Bjelovarom“, koji govori o narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću. Danas, na dan kad je 1992. Prijedor odbranjen, položeni su vijenci na spomenik prvoj žrtvi rata u Prijedoru, Radenku Đapi.

Potom su položeni vijenci na spomen-ploču pripadnicima MUP-a Republike Srpske, te na centralno spomen-obilježje “Za krst časni”, gdje je služen parastos poginulim borcima. Svakog ispaljenog metka, svakog ranjenog i poginulog druga i dana se živo sjeća Goran Mršić, jedan ob boraca koji je učestvovao u odbrani grada. – Imali su dobro pripremljene položaje, čak su i sanitet pripremili u prostorijama današnjeg Srednjoškolskog centra. To znači da su se spremali za ozbiljan okršaj. Imali su položaje po cijelom gradu, i napadali su sa svih strana. Bilo je i i kriminalaca koji su prišli tim paravojnim formacijama – prisjeća se Mršić, koji kaže da je čudo što je u svemu tom prošao bez ranjavanja.

Nezadovoljstvo činjenicom da niko do danas nije odgovarao za napad na Prijedor izrazila je Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

– Sve je spremno za pokretanje tužbi protiv počinilaca zločina nad Srbima u Prijedoru. Ne znam zašto to još nije krenulo. Ako bude trebalo, spremni smo i na drastičnije mjere, poput protesta pred Tužilaštvom – kaže Karlica.

Na odbranu grada trebe gledati s ponosom, iako se radi o teškim i tragičnim vremenima, smatra gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković

– Gledano sa ove vremenske distance, moram reći da je rat  ludost, i da u Prijedoru nije smjelo biti žrtava ni sa jedne strane. One idu na dušu onima koji su mislili uraditi nemoguće, od naroda oteti jedan grad – rekao je Đaković, naglasivši da je ponosan na borce koji su u tom vremenu stali u odbranu Prijedora i Republike Srpske.

Obilježavanje četvrt vijeka od odbrane grada nastavljeno je u prijedorskom pozorištu gdje je promovisana monografija “Republika Srpska u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica. Podsjetimo da je 30. maja 1992. godine, u odbrani grada poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 26 ih je ranjeno.

 

Z.J.