22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Obilježena 27. godišnjica odbrane Prijedora – JAČATI POVJERENJE I NE PONOVITI RATNE STRAHOTE (video)

Najnovije vijesti

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja „Za krst časni“, danas je obilježena dvadeset sedma godišnjica odbrane grada Prijedora. Predstavnici  Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca, Grada Prijedora te drugih organizacija i udruženja, odali su poštu poginulim borcima. Potom je služen parastos. Željko Goronja jedan je od pripadnika Vojske RS koji je učestvovao u odbrani grada 30. maja 1992. godine. 

– Tog jutra, u 4 sata, dobili smo obavještenje da se vrši napad na Prijedor od strane muslimanskih i hrvatskih paravojnih formacija. Tog trenutka bili smo u Kasarni „Žarko Zgonjanin“, odakle smo upućeni prema gradu, da vidimo šta se dešava. Oko 4 sata i 15 minuta prolazili smo ulicom između Muzeja i sadašnjeg  Srednjoškolskog centra, gdje smo im pali u ruke. Svi punktovi policije bili su prazni, jer su policajci pobijeni. Među ranjenima bili su tehničari Hitne pomoći, pa i pekari koji su krenuli na posao. U grupi u kojoj sam bio, poginula su dva borca, a sedam nas je ranjeno, nakon čega smo prebačeni u prijedorsku bolnicu – ispričao je Goronja.

Dušan Gnjatović svake godine dolazi na obilježavanje godišnjice odbrane grada, jer je tog dana izgubio sina Željka.

– Moj sin je, sa pet saboraca policajaca, krenuo ujutro rano iz Tukova u odbranu grada. Dolaskom u centar kod Muzeja, uletjeli su u neprijateljsku vatru, kada su njih petorica izgubili život – priča Gnjatović.

Među petnaest policajaca i pripadnika Vojske RS koji su stradali u odbrani grada Prijedora, bio je i Vukašin Ritan. Njegov sin Zlatko prisustvovao je obilježavanju godišnjice. – Imao sam osam godina kada se taj nesretni događaj desio. Najviše se sjećam rečenice koju je rekao moj otac: da ne bi žalio poginuti, samo da mu sin ne bi ponovo ratovao za 30 godina – prisjeća se Zlatko.

Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca, istakla je da se događaji poput ovih ne smiju zaboraviti, ali da se u zajedništvu i toleranciji mora živjeti.

– Nama je i dalje nastaviti život, bez obzira koliko je godina prošlo. Htjela bih da ovu godišnjicu obilježavamo, da se sjećamo, ali i nastavimo zajedno da živimo – poručila je Karlica.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se tog dana pokušala  iskoristiti prilika dok su prijedorske jedinice bile na drugim ratištima, da se  zauzme  grad, ali jedinice policije i rezervnog sastava uspješno su odbranile Prijedor, nažalost, sa velikim žrtvama.

– Sa ovakvih događaja stalno šaljemo poruku mira, jer se iz onoga što smo preživjeli vidjelo da ratovi nikome ne donose dobro, već samo zlo. Stoga treba da se trudimo da stvaramo povjerenje među sobom, da nam se više ne dešavaju takve strahote – poručio je Đaković.

P.Š.