Polaganjem vijenca kod spomenika doktoru Mladenu Stojanoviću, predstavnici prijedorskog SUBNOR-a danas su obilježili 78. godišnjicu od formiranja Prve proleterske udarne brigade i 22. decembar, Dan Jugoslovenske narodne armije. Prva proleterska udarna brigada formirana je 21. decembra 1941. godine u Rudom u Istočnoj Bosni, a njen prvi komandant bio je Koča Popović.

– Vatreno krštenje ova brigada imala je već sutradan, u Istočnoj Bosni, jer su neprijateljske snage željele da je unište u začetku. Prva proleterska oslobodila je mnoge gradove, učestvovala je u oslobađanju Beograda i Zagreba, te u svim značajnim bitkama poput onih na Neretvi i Sutjesci. Svoj ratni put završila je u Trstu, a dala je 84 narodna heroja – rekao je Veljko Rodić, predsjednik prijedorskog Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

On je održao kraći istorijski čas okupljenim poštovaocima NOB-a i podsjetio da je ova brigada odlikovana Ordenom narodnog heroja. Prvu proletersku udarnu brigadu sačinjavalo je šest bataljona iz Srbije i Crne Gore, a prešla je ratni put od preko 20.000 kilometara. Kroz njene redove prošlo je oko 20.000 boraca.

D. S.

PrethodniSvečani Božićni koncert – PORUKE MEĐUSOBNOG UVAŽAVANJA I ZAJEDNIČKOG NAČINA ŽIVLJENJA (video)
SlijedećiTROSTRUKA POBJEDA UČENIKA OŠ “PETAR KOČIĆ”